od 18. do 22. juna

Dani savremenog plesa u Sarajevu, ove godine pod nazivom 'Ujedinjeni kroz ples'

Kultura10.06.24, 12:52h

Dani savremenog plesa u Sarajevu, ove godine pod nazivom 'Ujedinjeni kroz ples'
Ulaz za posjetioce svih pet dana savremenog plesa u Sarajevu je besplatan, osim predstave koja je na Repertoaru Narodnog pozorišta "Karmen" i "Bolero"

 

 


Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa "Živimo balet" iz Sarajeva, zajedno sa Institutom za umetničku igru iz Beograda, održaće II Dane savremenog plesa pod nazivom "Ujedinjeni kroz ples" od 18. do 22. juna ove godine.


Udruženje "Živimo balet"je osnovano 2020. godine i već petu godinu, zajedno sa svojim partnerima iz regiona, pa i Evrope, afirmiše umjetničku igru i baletnu umjetnost kao bazu za sve vrste plesova. 

 

dani-savremenog-plesa-1


- Veoma je važno za cijelu Bosnu i Hercegovinu da i na ovaj način, održavajući "Dane savremenog plesa - Ujedinjeni kroz ples" kao jedan od projekata, prije svega stvaramo interesovanje za ovu vrstu umjetničke igre. Pričinjava nam veliko zadovoljstvo što ove godine, pored gostiju iz regiona, pa i kolegice iz Francuske, u sklopu "Dana" učestvovaće i naše kolege iz Narodnog pozorišta sa dvije predstave - "Bolero" i "Karmen”, kao i mlada kolegica Sara Đurić sa predstavom "Žena", koja također dolazi ispred Bosne i Hercegovine - pojašnjavaju iz Udruženja.


Partneri u projektu su: Narodno pozorište Sarajevo, Sarajevski ratni teatar, Pozorište mladih Sarajevo, uz suorganizatora Instituta za umetničku igru iz Beograda.

 

dani-savremenog-plesa-2


Ove godine Dani savremenog plesa počinju sa predstavom iz Francuske:

 

 

  • 18.06.2024. u 20 sati – Sarajevski ratni teatar "Darija" - Francuska, SOLO PLESNI PERFORMANS-SOPHIE BOCQUET;
  • 19.06.2024. u 19:30 sati - Balet Narodnog pozorišta BiH - "Bolero" i "Karmen";
  • 20.06.2024. u 20 sati - Crna Gora i Makedonija/ plesna predstava JEZGR(O) - Sarajevski ratni teatar;
  • 20.06.2024. u 20:20 sati- Srbija/ Kinetički crtež - Sarajevski ratni teatar;
  • 21.06.2024. u 20 sati - Srbija/ predstava "Na koncu" - Pozorište mladih Sarajevo;
  • 22.06.2024. u 20 sati - BiH/ predstava "Žena" - Pozorište mladih Sarajevo.


- Ulaz za posjetioce svih pet dana savremenog plesa u Sarajevu je besplatan, osim predstave koja je na Repertoaru Narodnog pozorišta "Karmen" i "Bolero" gdje su naše kolege ove godine u sklopu programa "Dani savremenog plesa - Ujedinjeni kroz ples". Posebna zahvala svima koji su podržali ovaj projekat - ističu iz Udruženja "Živimo balet".

 


(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook