lijepe vijesti

Teške mašine na terenu: Spajanje Sarajeva sa sjeverom BiH, nove dionice na Koridoru 5C

Biznis Klub09.06.24, 19:44h

Teške mašine na terenu: Spajanje Sarajeva sa sjeverom BiH, nove dionice na Koridoru 5C
Direktor Autocesta FBiH kazao je da će Koridor 5C biti u potpunosti završen 2030. godine.

 

 


Denis Lasić, direktor Autocesta FBiH govorio je za RTV HB o procesu izgradnje autocesta u Federaciji BiH.

 

Referirajući se na izgradnju tunela Prenj, jednog od najzahtjevnijih infrastrukturnih projekata na Koridoru Vc, Lasić je kazao da bi izvođač radova trebao biti izabran u septembru, odnosno najkasnije u oktobru.

 

- Projekt je procijenjen na 550 milijuna eura, kazao je Lasić, dodajući da se tu radi o početnoj cijeni jer je za očekivati da će se tokom izvođenja radova naići na poteškoće. Tunel je, kako dodaje, dug 11,1 kilometar te će se graditi dvije tunelske cijevi.

 

Direktor Autocesta FBiH kazao je da će Koridor 5C biti u potpunosti završen 2030. godine.

 

 


Most Počitelj

 

Na mostu Počitelj bilo je stanovitih problema. Dolazilo je do napuknuća, a prije par tjedana dogodio se i požar na samom mostu. Odgovarajući na pitanje kada se očekuje puštanje u promet mosta Počitelj, Lasić je kazao da se izvode završni radovi.

 

- Svaki smo dan u kontaktu i na terenu i s izvođačima. Otvaranje je tempirano za kraj šestog mjeseca, dakle pred sami početak ljetne sezone. Imali smo određenih poteškoća, i u samom kašnjenju u izgradnji. Kasnije su se pojavila i određena oštećenja koja smo, Bogu hvala, s izvođačem, nadzorima i projektantskom kućom koja je kvalitetno napravila projekt sanacije uspješno otklonili - kazao je Lasić.

 

Lasić je izrazio uvjerenje da će se uskoro gotovo do Mostara moći doći autocestom.

 

U BiH, Hrvatskoj i Srbiji s jednim TAG-om

 

Nedavno je u Zagrebu potpisan ugovor pa će se autocestama kroz Hrvatsku i BiH moći voziti s jednim uređajem za naplatu. Upitan što to u praksi znači, Lasić je istaknuo da je tendencija povezivati se sa susjedima kroz zajedničko korištenje TAG uređaja te da je najdublja suradnja na tom polju s Republikom Hrvatskom.

 

- U sljedećih par dana izdat ćemo brošure, jumbo plakate... gdje ćemo naše građane obučiti o tome što sve trebaju uraditi kako bi taj TAG bio operativan - kazao je Lasić pojašnjavajući da će se trebati svratiti par minuta na prvo prodajno mjesto u RH, registrirati se te da će tada taj TAG uređaj biti obostran.

 

Lasić je najavio da ćemo za mjesec dana nešto slično imati i s Republikom Srbijom.

 


 

Stanje po dionicama

 

Komentirajući dinamiku izgradnje cjelokupnog Koridora Vc, Lasić je kazao da će kroz idućih mjesec dana biti dodijeljena dionica Zenica-Poprikuše.

 

- Ljeto 2026. je tempirano vrijeme kada ćemo imati spoj od Sarajeva prema sjeveru, odnosno od Ivana prema sjeveru - kazao je Lasić.


Kazao je i da će se, što se tiče mostarskih dionica, tunel Kvanj i Mostar Jug-tunel Kvanj dodijeliti do sedmog mjeseca. Dodaje da će se, po sadašnjoj dinamici, Mostar Jug-Mostar Sjever dodijeliti maksimalno u devetom mjesecu.

 

- U ovom tjednu razgovarat ćemo s kreditorima, prije svega europskim bankama, kazao je Lasić dodajući da su oni već osigurali 600-700 miliona eura te da će im trebati garancija Vlade FBiH, koja je vlasnik Autocesta FBiH, da će se projekti završiti ako sredstava bude nedostajalo.

 

- Ne sumnjam da ćemo i započeti te radove kao i da ćemo raščistiti financijsku konstrukciju za ove tri dionice koje još nisu dodijeljene.

 

– Projekt je procijenjen na 550 milijuna eura, rekao je Lasić, dodavši kako je to početna cijena jer je za očekivati ​​da će biti poteškoća u izvođenju radova. Tunel je, dodaje, dug 11,1 kilometar, a gradit će se dvije tunelske cijevi.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook