FOTO/ Početak sistemskog čišćenja u periodu od 1992. do 1995.

U Prijedoru obilježen Dan bijelih traka: Položene 102 ruže uz čitanje imena ubijene djece

Hronika31.05.24, 13:51h

Srpske vlasti su prije 32 godine putem lokalnog radija izdale naredbu kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje da svoje kuće obilježe bijelim zastavama i čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko ruke

 

 

Na današnji dan obilježava se početak sistemskog čišćenja Prijedora od nesrpskog stanovništva u periodu od 1992. do 1995. godine.

 

Srpske vlasti su prije 32 godine putem lokalnog radija izdale naredbu kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje da svoje kuće obilježe bijelim zastavama i čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko ruke.

 

U zločinima u Prijedoru ubijeno je 3.178 osoba, među kojima je bilo 102 djece. Protjerano je preko 50.000 ljudi, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je više od 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

 

Mirnom šetnjom kroz centar grada, te na glavnom prijedorskom trgu obilježen je Dan bijelih traka polaganjem 102 ruže uz čitanje imena ubijene djece.

 

U delegaciji Kantona Sarajevo obilježavanju su prisustvovali predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, premijer KS Nihad Uk i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, saopšteno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook