premijer Federacije BiH

Nikšić o Vukojinom imenovanju: Nismo izdali državu, svi pokušaji 'patriota iz opozicije' sinoć su propali

Front29.05.24, 12:17h

Nikšić o Vukojinom imenovanju: Nismo izdali državu, svi pokušaji 'patriota iz opozicije'  sinoć su propali
Svim zastupnicama i zastupnicima koji su pokazali da su dio parlamentarne većine zahvaljujem na prije svega odgovornom pristupu i svijesti da je bilo krajnje vrijeme da se odblokira rad institucija, naveo je

 

Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, oglasio se nakon jučerašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je, između ostalog, za sudiju Ustavnog suda BiH imenovan Marin Vukoja.

 

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti

 

Sinoć kasno, u drugom danu zasijedanja, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH izglasao je zakone i usvojio odluke vrlo važne za građane. Većina vas vjerovatno to nije ni mogla upratiti, jer je sve ostalo u sjeni imenovanja sudije Ustavnog suda BiH koje se u proteklih godinu dana od zakonske obaveze popunjavanja pozicija u ovoj najvažnijoj pravosudnoj institciji, zahvaljujući spinovima, propagadni i izvrtanju teza “patriota iz opozicije” pretvorilo u teško političko pitanje. 


Naravno, u imenovanju nedostajućeg sudije Ustavnog suda nema ništa sporno, ali je bilo potrebno imati priču oko koje će se nastaviti graditi narativ izdajnika i izdaje države. Pri tome ukoliko je bilo moguće na ovako važnom pitanju srušiti parlamentarnu većinu vršeći raznorazne ideološke, pritiske na savjest i u završnoj fazi čak i lične pritiske na zastupnike super za opoziciju. 


Sinoć su svi ti pokušaji po ko zna koji put propali. Niti smo izdali državu niti je pala parlamentarna većina. 


Vjerujem da zastupnicima koji su glasali za popunu Ustavnog suda nije bilo lako i da je bilo pritisaka, ali kao i do sad nisu im podlegli. Dan poslije u pojedinim medijima se pojavljuju njihove fotografije i imena sa epitetima izdajnika. Glupo je objašnjavati ostrašćenim pojedincima iz opozicije da nije dobro bilo kome crtati metu na čelu. Puno bi bolje bilo da se bave konstruktivnom kritikom. Politizacija, populizam bez presedana, laži o izdaji osim nekoliko lajkova neće donijeti ništa dobrog niti njima pojedinačno, a pogotovo našim građanima. Nama ostaje obaveza da još više radimo na provođenju programa Vlade Federacije.

 
Na kraju nakon svih laži, optužbi, pljuvanja Ustavni sud je sinoć dobio novog sudiju. Čeka nas imenovanje još troje iz Federacije, a pozivamo i Republiku Srpsku da to isto učini kako bi ova najvažnija pravosudna institucija mogla uredno funkcionirati. 


Svim zastupnicama i zastupnicima koji su pokazali da su dio parlamentarne većine zahvaljujem na prije svega odgovornom pristupu i svijesti da je bilo krajnje vrijeme da se odblokira rad institucija.


Nastavljamo dalje - naveo je Nikšić.

 

 
 
(DEPO PORTAL/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook