Detalji sa suđenja

Za njegovo ubistvo Škaljarci su dali 200 hiljada eura, ali su nasamareni: Poliven lažnom krvlju, pa živ zakopan...

Hronika29.05.24, 11:47h

Za njegovo ubistvo Škaljarci su dali 200 hiljada eura, ali su nasamareni: Poliven lažnom krvlju, pa živ zakopan...
Brašnjović se sve do hapšenja vodio kao nestao, a sumnjalo se da je ubijen i da iza toga stoji klan Belivuk. Ipak, istina je bila drugačija

 

 

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je sud u Španiji odobrio izručenje Milinka Brašnjovića Srbiji, koji se sumnjiči da je jedan od direktnih izvršilaca ubistva Stevana Stamatovića i Igora Đedovića u Atini 2020. godine. Brašnjović je bio dio kriminalne grupe Veljka Belivuka, a koliko je bio bitan faktor za kavčane govori i podatak da su za njegovu likvidaciju škaljarci dali 200.000 evra, piše Nova.rs

 

Milinko Brašnjović uhapšen je u februaru u akciji španske i grčke policije zajedno sa još osam osoba, a privođenje je usledilo kao rezultat istraga ubistava vođa “škaljarskog klana” Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini u januaru 2020. godine, kao i o istragama ubistava Alana Kožara i Damira Hadzića u julu iste godine na Krfu.

 

Brašnjović se sve do hapšenja vodio kao nestao, a sumnjalo se da je ubijen i da iza toga stoji klan Belivuk. Ipak, istina je bila drugačija.

 

O tome je na suđenju klanu Belivuk govorio okrivljeni-saradnik Srđan Lalić, dok mu je pitanja postavljao jedan od vođa grupe – Marko Miljković.

 

Miljković: Pričao si o ubistvu Milija Brašnjovića?

 

Lalić: Nisam. Pričao sam o insceniranom njegovom ubistvu, uzeli smo tada 200.000 eura od škaljarskog klana. Uzeo je najvjerovatnije Radoje Živković, a možda i Vušović. Tebe je Miljkoviću isto Živković prevario za 700.000 eura. Tad si poludio, sjećaš se?

 

Miljković: Ne sjećam se.

 

Lalić je takođe opisao kako su fotografije djelovale autentično, kako je je Brašnjović navodno bio zakopan i kako je sve izgledalo vjerodostojno jer je Brašnjović bio blijed jer je strahovao od Miljkovića, znajući da ne preza da ubije i svoje saradnike.

 

- Izrežirali smo sve, ja sam kupio lažnu krv, koja se koristi na filmskim setovima, polili smo i razmazali po stanu, a u blizini kuće braće Budimir (optužena braća Miloš i Marko Budimir) smo iskopali rupu i slikali ga kao mrtvog - rekao je Lalić.

 

Pripadnici ozloglašenog klana o Brašnjoviću su govorili kao o glavnom pucaču klana. Upravo zbog toga su škaljarci željeli da ga likvidiraju.

 

Karijeru započeo u ekipi Saleta Mutavog

 

Inače, Brašnjović je odranije poznat istražnim organima.

 

Bio je u prvoj ekipi „vračaraca“ na čijem čelu se tada nalazio pokojni Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, još prije nego što je postao vođa navijačke grupe Partizana „Janjičari“.

 

Pomenutu grupu davne 2010. godine uhapsila je policija zbog preprodaje droge.

 

Član te grupe bio je i Nikola Vušović, sada označen kao vođa kriminalne grupe „vračarci“. Članovi grupe su procesuirani i osuđeni u Specijalnom sudu u Beogradu, a kao organizator bio je označen upravo Stanković, međutim, nikada nije otišao na izvršenje kazne.

 

Stanković je u međuvremenu postao vođa Grobara i ubijen je 2016. godine, a poslije njegove smrti Brašnjović ostao u kontaktu sa njegovim „zamjenikom“ Veljkom Belivukom i preko njega sa kavačkim klanom, piše Nova.rs.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook