kada je idealno za odmor?

Objavljena vremenska prognoza za ljeto 2024.: Evo koliko će biti padavina, a koliko toplih dana

Hronika29.05.24, 11:35h

Objavljena vremenska prognoza za ljeto 2024.: Evo koliko  će biti padavina, a koliko toplih dana
Duži sušni periodi su izvjesniji na jugu zemlje, ali trenutno nije moguće utvrditi okvirno vrijeme pojave istih - najavljuju iz FHMZ.

 

Federalni hidrmeteorološki zavod je objavio dugoročnu prognozu za ljetni period (1. juni do 31. avgusta) u Bosni i Hercegovini. 

 

Prema njihovoj prognozi, temperature u ovom periodu će biti nadprosječne, u odnosu na podatke iz perioda od 1981. do 2010. godine. 

 

Ipak, kako ističu, očekuje se "svježije ljeto" u odnosu na prethodnu godinu. 

 

- Prema raspoloživim podacima najveća pozitivna odstupanja u odnosu na normalu očekuju se u mjesecu julu na sjevernim područjima zemlje.

 

U navedenom periodu nisu isključeni kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa, sa sjevera Evrope - rekli su iz FHMZ.

 

Naveli su da je je broj očekivanih toplih dana u Bosni veći od 61, dok će južnoj Hercegovini biti do 86. 

 

Iz FHMZ-a ističu da prognoze za padavine nisu precizne kao najavu temperatura tokom ljetnog perioda. 

 

- Prognozirane ukupne količine padavina tokom ljeta 2024. godine, trebale bi biti manje u odnosu prosječne sume tokom ljetnog perioda. U centralnom i sjevernom dijelu zemlje, naročito u planinskim i pretplaninskim područjima količine padavina bi mogle biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

 

Duži sušni periodi su izvjesniji na jugu zemlje, ali trenutno nije moguće utvrditi okvirno vrijeme pojave istih - najavljuju iz FHMZ.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook