'Od njega ni panj neće ostati'?

Vasković odlučno najavljuje politički kraj Dodika: Da li su njegove tvrdnje realne? Evo šta ga u svemu brine...

Front28.05.24, 11:39h

Vasković odlučno najavljuje politički kraj Dodika: Da li su njegove tvrdnje realne?  Evo šta ga u svemu brine...
"Dodik, velemajstor haosa, doveo je sebe u haos koji ničim ne može riješiti. Nikada ne potcjenjujem Dodika, ali mu ovaj put ne dajem nikakve šanse da će politički preživjeti naredne mjesece", piše Vasković

 

 


Slobodan Vasković, banjalučki novinar, u jučerašnjem tekstu na svome blogu ocijenio je da "u političkom smislu od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika neće ostati ništa, baš kao ni od njegovih koalicionih partnera". 


Vasković je pri tome uvjeren i da će Dodik biti osuđen predom Sudom BiH zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.


Da li su njegove (pr)ocjene realne? Šta ga navodi na ovako odlučne zaključke i šta ga brine u budućnosti objašnjava u svome blogu koji prenosimo u nastavku teksta:

 

- Od Dodika, u političkom smislu, ni panj neće ostati, i to vrlo brzo, ali ne uočavam da se opozicija pripema za taj trenutak. Iako je to prebitno.


Opozicija koju čine SDS, Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića, Narodni front Jelene Trivić i dio PDP-a, koji predvodi Igor Crnadak, trebalo bi već da ozbiljno razmatraju situaciju i svoje postupke nakon što panj, koji je još preostao od Dodika, bude iščupan.


Opozicija bi već morala imati rješenje koga će kandidovati na vanrednim izborima za predsjednika RS nakon što Dodik napusti tu poziciju koju je, proteklih godinu i po, uzurpirao, jer je pokrao brutalno izbore, nakon što je shvatio da je poražen, i zgazio narodnu volju. 


Opozicija bi morala imati rješenje i kako sastaviti novu Vladu RS, jer će nakon Dodikov političkog pada doći do raspada “koalicije kontinuiteta uništavanja sopstvenog naroda” i, što je mnogo važnije, do pucanja SNSD-a po svim šavovima.


Opozicija u najskorije vrijeme mora imati i programe za obnovu Republike Srpske u svim segmentima društva, kao i za izlazak entiteta iz duboke izolacije u kojoj se trenutno nalazi.


Sve su to vrlo kompleksne i složene radnje, a, budući da je RS već bankrotirala, iako to niko ne želi da kaže, najvažniji zadatak je naći novac i pokrenuti privredu koja je zamrla.


Činjenica je da niko ne zna koliki je stvari dug RS: On je, izvan svake razumne sumnje, neuporedivo veći od onog koji Dodikov Režim navodi. 


Opozicija mora spremno dočekati i promjene koje će nastupiti u državnim institucijama nakon pada Dodika. I koje će promijeniti sastav Savjeta ministara, a potom, i čelnike brojnih drugih državnih institucija.


Da budem precizan - Dodik će biti presuđen u procesu pred Sudom BiH za nepoštivanje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita. Ne vjerujem da postoje, osim teoretskih, bilo kakve šanse da bude oslobođen. Uz to, biće mu otvoren još jedan proces zbog prijetnji tužiocu iz navedneog predmeta, a već ima nekoliko procesa protiv njega za privredni kriminal.


Da se čudo desi, pa bude oslobođen, Dodik će se, izvjesno, sudariti sa velikim socijalnim nemirima koji su neizbježni, jer je RS bankrotirala. Ni socijalne nemire on ne može politički da preživi, jer nema čime.


Dodik, velemajstor haosa, doveo je sebe u haos koji ničim ne može riješiti. Nikada ne potcjenjujem Dodika, ali mu ovaj put ne dajem nikakve šanse da će politički preživjeti naredne mjesece.


Opozicija bi morala da prepozna tu situaciju kao realnost koja je korak ispred i samo je pitanje dana kada ćemo svi u nju zakoračiti, što je najjači argument da se počnu pripremati za vrijeme “Nakon Dodika”, piše Vasković na svom blogu,  a nastavak njegovog teksta čitajte OVDJE!.

 

(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook