Povodom 40 godina „YU dokumenta“ u sarajevskoj Skenderiji

SubDokumenta Sarajevo: Prvi izlažu Hamzalija Muhić, Bojan Stojčić, Kasja Jerlagić i Danilo Kreso

DEPO Art26.05.24, 17:13h

SubDokumenta  Sarajevo:  Prvi izlažu  Hamzalija Muhić, Bojan Stojčić, Kasja Jerlagić i Danilo Kreso
Ova izložba predstavlja, osim što se organiziraju povodom 40 godišnjice početka velikog likovnog događaja "YU dokumenta", i najavu serije programa u suradnji CKA Charlama i JU Collegium Artisticum koji bi trebali završiti na bijenalu vizualnih umjetnosti „SubDokumenta Sarajevo“ u maju 2025. godine

 

Sutra uveče, 27.05, u 20h, u na zidu Kluba Collegium Artisticum otvara se izložba likovnih i vizualnih umjetnika Hamzalije Muhića, Bojana Stojčića, Kasje Jerlagić i Danila Krese. Kustos izložbe je Jusuf Hadžifejzović, jedan od osnivača čuvenog likovnog projekta „YU dokumenta“,  dok je sam koncept izložbe isti kao i kada je prije 40 godina započet ovaj projekat koji je obilježio likovnu scenu Sarajeva, BiH i regije. Tako će radovi izabranih umjetnika biti postavljeni na zid Kluba Collegium Artisticum i na taj način povezivati tradiciju i recentnu umjetničku scenu.

 

„YU dokumenta“ je projekat koji je iznikao na umjetničkoj sceni Sarajeva osamdesetih godina prošlog vijeka preko serije malih izložbi do velikog bijenala održavanog u sarajevskoj Skenderiji 1987. i 1989. godine.  Danas historičari umjetnosti u regionu  ove likovne događaje smatraju najznačajnijim u čitavoj povjesti nekadašnje Jugoslavije.

 

Na sutrašnjoj izložbi kustos  Jusuf Hadžifejzović predstavit će sljedeće umjetnike sa nekim od njihovih novih radova:

 

Hamzalija Muhić je rođen 1960. godine u Sokocu. Akademiju likovnih umjetnosti je završio u Sarajevu 1987. godine. Prisutan je već godinama na likovnoj sceni BiH. Aktivno izlaže od ratnih dana do danas. Do sada se na svojim samostalnim izložbama publici predstavio s više slikarskih ciklusa: “Taloženje i raspadanje”, “Pusta zemlja”, “Dok niz nebo veče spušta se i pada”, “Melanholija” i drugi. Dobitnik je više nagrada i priznanja, a posebno vrijedi izdvojiti Grand prix Collegium Artisticum 2009. godine.

 

hamzalijadokumenta1

 

Bojan Stojčić (1988) je bosanskohercegovački vizualni umjetnik. Dobitnik je Specijalnog priznanja žirija BHFF (SAD, 2024), nagrade Zvono za najboljeg mladog umjetnika u BiH (BiH, 2023), WHW Akademija stipendije za umjetnika u usponu (Hrvatska, 2022), kao i Revizor stipendije za angažman i ostvarene rezultate u nauci i umjetnosti (BiH, 2022). Svojim multimedijalnim radovima Stojčić adresira autokolonijalni diskurs i afekt u meta-jugoslovenskom prostoru, propitujući kolektivni i individualni pogled ka perifernom Drugom i sebi. Oblikovan iskustvima gubitka, odsustva, izmještenosti i tranzicije, kako u javnom tako i u svom privatnom životu, Stojčić se pozicionira kao evropski periferni subjekt te tu poziciju osvaja i subvertira. Izražavajući se kroz humor, poetiku i geopolitiku, Stojčić istražuje tragove i transformacije sadašnjosti. Živi u Berlinu i Sarajevu, gdje vodi svoj studio za dizajn i umjetnost.

 

bojanstojicic

 

Kasja Jerlagić (1996) je multidisciplinarna umjetnica iz Sarajeva. Završila je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, radila u nekoliko lokalnih galerija (11/07/95, Duplex 100m2, Charlama Depot), te osnovala i vodila umjetničko-aktivistički kolektiv ODRON (2018-2022), organizujući događaje na sjecištu umjetnosti, kulture i politike. Tokom pandemije se počela baviti ručnim radom: vez na odbačenoj tkanini, tkanje na uradi-sam tkalačkom stanu, i izrada tapiserija različitih veličina. Njena umjetnička produkcija je eklektična, ali je glavna poveznica želja za političkim djelovanjem, artikulisanje emocionalnih istina, i preispitivanje našeg mjesta u sistemu koji je neprijateljski nastrojen prema čovječnosti. Sebe voli smatrati propagandistom utopije koja još ne postoji.

 

Danilo Kreso je rođen u Sarajevu, 1976. godine. Godine 1991. upisuje Srednju školu primijenjenih umjetnosti - Odsjek kiparstvo. Završava srednju školu 1995. i iste godine upisuje Likovnu akademiju u Sarajevu - Odsjek kiparstvo. U radu koristi različite tehnike i medije u stvaranju fotografija, crteža, skulptura, instalacija. Predaje Plastično oblikovanje u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

 

danilo-kreso

 

Ova izložba predstavlja i najavu serije programa u suradnji CKA Charlama i JU Collegium Artisticum koji bi trebali završiti na bijenalu vizualnih umjetnosti „SubDokumenta Sarajevo“ u maju 2025. godine. Pod ovim nazivom, CKA Charlama je 2009. godine organizirala veliku izložbu u prostorima Skenderije. Time CKA Charlama, koja je kroz svoje djelovanje u posljednjih 15 godina, pored ostalih umjetničkih aktivnosti, održavala liniju kontinuiteta umjetničkih tradicija vizualne umjetnosti Sarajeva osamdesetih godina prošlog vijeka, želi zaokružiti svoj historijski proces i biti i dalje umjetnička platforma za budućnost.

 

posljednja-yu-dokumenta

 

Iste noći, u 16h, u sarajevskoj Vijećnici bit će upriličena premijera dugometražnog dokumentarnog filma Jasmina Durakovića „Posljednja YU dokumenta“, posvećenog ovome historijskom projektu u sarajevskoj Skenderiji, ali i priča o dvojici umjetnika koji su svojim djelom zadužili Sarajevo – Jusufu Hadžifejzoviću i Aleksandru Saši Bukviću.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook