PORUKA PISCA TARAFE BAGHAJATIJA

Stidim se što je Sirija glasala protiv Rezolucije o Srebrenici, izvinjavam se zbog sramotnog ponašanje Assadovog režima!

Front26.05.24, 14:41h

Stidim se što je Sirija glasala protiv Rezolucije o Srebrenici, izvinjavam se zbog sramotnog ponašanje Assadovog režima!
“Kao Sirijac, stidim se zbog toga i izvinjavam se u ime apsolutne većine Sirijki i Sirijaca za ovo sramotno ponašanje Assadovog režima“, piše aktivista i pisac Tarafa Baghajati

 


Sramotno je što je Sirija glasala protiv Rezolucije UN-a o Srebrenici i tako postala jedina arapska zemlja koja se usprotivila tom dokumentu, navodi aktivista i autor Tarafa Baghajati, čovjek rođen u Siriji, ali koji decenijama živi i djeluje u austrijskom Beču.


Nakon što je na Općoj skupštini UN-a izglasana Rezolucija o danu sjećanja na genocid počinjen u bosanskohercegovačkom gradu Srebrenici jula 1995. godine, kada je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, a cijelo stanovništvo protjerano, Baghajati je na svome Facebook profilu objavio reakciju na potez sirijske delegacije u New Yorku.


Podsjetimo, za rezoluciju su glasale 84 države, 19 ih je bilo protiv, a suzdržano 68 članica ove organizacije. Jedna od država koje su bile protiv, uz Srbiju, Rusiju, Kinu bila je i Sirija, kako piše Baghajati jedina arapska država koja je rekla „ne“.

 

 

Višejezična objava na Facebooku


„Prošle sedmice sam bio u Srebrenici i tamo sam još jasnije shvatio da su u julu 1995. godine počinjeni ne samo ratni zločini, već i genocid. Kao Sirijac, stidim se zbog toga i izvinjavam se u ime apsolutne većine Sirijki i Sirijaca za ovo sramotno ponašanje Assadovog režima“, piše ovaj borac za ljudska prava i protivnik aktuelne vlasti u Damasku.


„Sirija bi sigurno glasala za, ali režim od 2011. godine više ne predstavlja sirijski narod. Doći će dan kada će nova sirijska vlast retroaktivno ispraviti ovo ponašanje i revidirati glasanje. Majke Srebrenice zaslužuju poštovanje, solidarnost i saosjećanje.“


Kako kaže Baghajati, „razlog leži u tome što sirijski režim i (sirijski predsjednik Bashar al-) Assad lično strahuju od dana kada će neki od njihovih zločinaca protiv vlastitog naroda također biti optuženi za genocid. Zbog toga su tako glasali.“


Zbog velikog broja pratitelja na društvenim mrežama iz raznih država, on je ovu objavu napisao i na arapskom i na njemačkom jeziku, uz verziju na bosanskom.


U zatvoru zbog stavova

 

Baghajati je rođen u Damasku 1. septembra 1961. godine, otac mu je bio bivši ministar obrazovanja Sirije i pisac Adnan Baghajati, a majka novinarka Amal Homsi. Zbog političkih stavova je zatvoren 1984. godine i iza rešetaka je bio osam mjeseci.


Od 1986. živi u austrijskoj prijestolnici Beču gdje je 1999. godine osnovao organizaciju za prava muslimana Inicijativa austrijskih muslimana (IMOe), zajedno sa suprugom Carlom Aminom Baghajati, Omarom Al-Rawijem, Mouddarom Khoujom i Andreom Salehom koji su članovi muslimanske vjerske zajednice u Austriji.


Baghajati je bivši član odbora i član počasnog savjetodavnog odbora Evropske mreže protiv rasizma (ENAR), te član odbora Platforme za interkulturalnu Evropu (PIE). Jedan od osnivača i član odbora Evropske muslimanske inicijative za socijalnu koheziju (EMISCO), prenosi Al Jazeera.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook