KOMENTAR IZ SUSJEDSTVA/ Laži jednog četnika

Rezolucija previše podsjeća Vučića na njegovu sramotnu ulogu 90-ih... Neki će reći, nije ni na koga pucao! Nije ni Hitler...

Front25.05.24, 10:59h

Rezolucija previše podsjeća Vučića na njegovu sramotnu ulogu 90-ih... Neki će reći, nije ni na koga pucao! Nije ni Hitler...
Rezolucija predstavlja trajni podsjetnik da se u Srebrenici dogodio užasan zločin, zločin koji su počinili konkretni ljudi. To je ono što Vučiću jako smeta. Vučić je čovjek tog doba i jedan od huškača i provoditelja velikosrpske politike

 

 


Izvor: Index.hr
Piše: Goran Vojković


Da postoji kakvo europsko natjecanje u političkoj patetici, Aleksandar Vučić bi bio prvi. Nema što nije zadnjih mjeseci napravio vezano uz donošenje UN-ove Rezolucije o genocidu u Srebrenici (službeno: Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine). Kumio je, molio, letio u New York, govorio, kukao, a na kraju se, u stilu nogometnog navijača, zavio u srpsku zastavu.


Izjave Vučića i njegovih poslušnika teško je pobrojati. Vezano za odlazak na Opću skupštinu UN-a rekao je: "Ići ću u New York jer netko mora dati odgovor onima koji žele Srbiju optužiti da je genocidna nacija." Potom: "Borit ćemo se, znam kolika je sila koja nam prijeti, koliko su veliki i snažni, ali siguran sam da ćemo dati sve od sebe."


No, ništa nije pomoglo - rezolucija je usvojena. Za neobvezujuću rezoluciju su glasale 84 od 193 države članice UN-a, protiv je bilo 19 i suzdržano 68.


Vučić je taj koji povezuje Srbiju i Srbe s Rezolucijom


Vučić je, a tako su napravili i srpski "neovisni mediji", ishod sjednice Opće skupštine predstavio kao veliku moralnu pobjedu, zbrajajući one koji su bili suzdržani i one koji su bili protiv - pri tome zaboravljajući reći da se po UN-ovim pravilima suzdržani jednostavno ne broje. Suzdržanih je bilo iz različitih razloga, primjerice Ujedinjeni Arapski Emirati su bili suzdržani, makar je njihov predstavnik rekao da se u Srebrenici dogodio genocid.

 

Kumio je, molio, letio u New York, govorio, kukao, a na kraju se, u stilu nogometnog navijača, zavio u srpsku zastavu


Nakon glasanja Vučić je rekao: "Ljudi koji su željeli stigmatizirati srpski narod nisu uspjeli i nikad neće uspjeti." Izazvalo je to po X-u dosta priče o čudnom običaju slavljenja izgubljenih bitaka, no to i nije najvažnije. 


Znate tko u svemu tome stigmatizira Srbiju i srpski narod? Pa upravo Aleksandar Vučić! Ono što većina srpskih medija ne objavljuje - to je integralni tekst Rezolucije.


Znate li koliko se puta Srbija spominje u toj Rezoluciji? Ni jednom. Znate li koliko se puta Srbi kao narod spominju u toj Rezoluciji? Ni jednom. Znate li koliko se puta navodi nacionalna pripadnost bilo kojeg pojedinca u toj Rezoluciji? Ni jednom. Spominju se tri prezimena - osuđenih ratnih zločinaca - Krstića, Mladića i Karadžića, no ne navode se ni njihova nacionalna pripadnost ni državljanstvo.


Jedini dokazani genocid u ratovima na području bivše Jugoslavije


Navodi se u tekstu presuda Međunarodnog suda pravde od 26. veljače 2007. kojom je Sud utvrdio da djela počinjena u Srebrenici predstavljaju djela genocida. Srebrenica je jedini slučaj genocida u cijelom nizu ratova na području bivše Jugoslavije. Kod genocida je potrebno dokazati namjeru za uništenjem dijela ili cijele jedne od četiri zaštićene grupe: nacionalne, etničke, vjerske ili rasne skupine. 

 

Znate li koliko se puta Srbija spominje u toj Rezoluciji? Ni jednom. Znate li koliko se puta Srbi kao narod spominju u toj Rezoluciji? Ni jednom


Ubojstvo, čak i skupine pojedinaca, ne predstavlja automatski genocid, već treba dokazati postojanje namjere uništenja, što je pravno dosta teško. U slučaju Srebrenice genocid je dokazan. Rezolucija UN-a navodi kako su u Srebrenici "izgubljena najmanje 8372 života, tisuće su raseljene, a obitelji i zajednice su devastirane".


Za genocid su osuđeni pojedinci, ne država ili narod


Osuđeni za kazneno djelo genocida imaju svoje ime i prezime. Nije osuđen ni narod ni država. Rezolucija, među ostalim, navodi kako Opća skupština:


1. Odlučuje proglasiti 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine, koji će se obilježavati svake godine.


2. Bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao povijesnog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice, uključujući kroz svoje obrazovne sustave razvojem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, prema sprječavanju poricanja i iskrivljavanja te pojave genocida u budućnosti.


3. Također bezrezervno osuđuje radnje koje glorificiraju one osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid od strane međunarodnih sudova, uključujući one odgovorne za genocid u Srebrenici.

 

Rezolucija je jasna - ne mogu ratni zločinci dobivati ulice i biti slavljeni. Rezolucija predstavlja trajni podsjetnik da se u Srebrenici dogodio užasan zločin, zločin koji su počinili konkretni ljudi


Rezolucija nije protiv Srbije. Rezolucija nije ni protiv Srba. Štoviše, u samoj Rezoluciji se izričito navodi "da je kaznena odgovornost prema međunarodnom pravu za zločin genocida individualizirana i ne može se pripisati ni jednoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini". No, Rezolucija je jasna - ne mogu ratni zločinci dobivati ulice i biti slavljeni. Rezolucija predstavlja trajni podsjetnik da se u Srebrenici dogodio užasan zločin, zločin koji su počinili konkretni ljudi.


To je ono što Vučiću jako smeta. Vučić je čovjek tog doba i jedan od huškača i provoditelja velikosrpske politike, politike koja je donijela tolike tisuće mrtvih i toliko nesreće na područje bivše Jugoslavije. Svojom je politikom unesrećio mnoge, uključujući, naravno, i Srbiju i Srbe.


Nastavak komentara čitajte ovdje

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook