FOTO & VIDEO/ 40 godina kultnog benda

Zabranjeno pušenje zapalilo krcatu Skenderiju: Slavljenički koncert za tri velika sarajevska jubileja

Kultura25.05.24, 10:31h

Hiljade posjetilaca svih uzrasta plesali su i pjevali punih tri i po sata svirke

 

Veličanstvenom koncertnom retrospektivom svojih hitova u sarajevskoj Skenderiji, Zabranjeno pušenje je obilježilo 40 godina od izlaska svog debitantskog albuma "Das ist Walter" te 80 godina lista Oslobođenje i 55 godina Skenderije. Koncert je bio poklon benda građanima i gostima Sarajeva.

 

Tekst, foto i video: Adnan UČAMBARLIĆ

 

 

Publiku je prvo zagrijao nastup sarajevskog klupskog benda Dernex, a zatim su scenu preuzele zvijezde večeri: Davor Sučić aka Sejo Sexon, Robert Boldižar Robi, Toni Lović, Branko Trajkov Trak, Dejan Orešković Klo i Anđela Zebec. Sa bendom je, na usnoj harmonici, nastupio i novi član Tomislav Goluban

 

Hiljade posjetilaca svih uzrasta plesali su i pjevali punih tri i po sata svirke.

 

 

Zabranjeno pušenje je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća jedinstvenim jezikom svojih pjesama, istinskim jezikom sarajevskog asfalta i mahale, te revolucionarnim pogledom i idejama unijelo potpuno novu energiju i pravac u jugoslovensku muzičku scenu.

 

U jeku Novog talasa, Zabranjeno pušenje je svojim idejnim pokretom Novi primitivizam dalo jedini zaista originalan odgovor na punk na ovim prostorima, a sigurno i šire. 

 

 

Snimili su 12 studijskih i šest live-kompilacijskih albuma i ne planiraju stati. O njihovoj posebnoj vezi sa Sarajevom i Skenderijom, 2022. godine nastao je film "Svjetla Sarajeva", u režiji Srđana Perkića. Scenarij za film napisao je sam Sučić, a 2023. godine osvojio je nagradu "Audience Award" za najbolji dokumentarni film na 18. South East European Film Festivalu u Los Angelesu, kao i na još šest drugih festivala.

 

 

Besplatan ulaz na koncert je uz Zabranjeno pušenje, KJP Centar Skenderija i Oslobođenje omogućila i Sarajevska pivara, sponzor grupe Zabranjeno pušenje.

 

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook