VIDEO/ ŠTA JE SVE PRETHODILO HISTORIJSKOJ ODLUCI

Lagumdžija o borbi za usvajanje Rezolucije: 'Pred očima mi je stalno slika kada Škorpioni ubijaju s leđa svezane dječake'

Front25.05.24, 08:57h

Lagumdžija o borbi za usvajanje Rezolucije: 'Pred očima mi je stalno slika kada Škorpioni ubijaju s leđa svezane dječake'
Zbog čega je tek sada ova Rezolucija predložena, šta znače suzdržani glasovi u UN, kako je podnosio "udarce" onih koji su se borili protiv, ali i motiv zbog čega je "ušao" u ovu priču

 

 


Ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija emotivno je za Dnevnik Nove BH govorio o svim aktivnostima koje su prethodile i izglasavanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Objasnio je zbog čega je tek sada ova Rezolucija predložena, šta znače suzdržani glasovi u UN, kako je podnosio "udarce" onih koji su se borili protiv, ali i motiv zbog čega je "ušao" u ovu priču.


- Moj najveći motiv ja sve ovo je bio odnos prema žrtvama i ljudima koji su ubijeni na zvjerski način. Meni je pred očima stalno ona slika kada Škorpioni ubijaju s leđa svezane dječake. Jučer je poslana poruka da se to više neće dozvoliti - rekao je Lagumdžija emotivno.


Pripreme za Rezoluciju u užem krugu


Ambasador BiH pri UN kazao je kako je Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH formirao tim na samom početku čiji je bio član, a činio ga je još jedna broj ljudi. Prije svega, razgovarali su sa majkama Srebrenice i žrtvama, a potom uključili i Memorijalni centar Srebrenica. Sve se odvijalo u užem krugu kako bismo vidjeli da li bi mogli ovaj projekat uspješno okončati. 


Alija Kožljak kao šef Kabineta je vodio korsepondenciju sa ambasadorima te Kabinetom Željka Komšića. Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je obaviješten u septembru prošle godine, a obavili su razgovor s reisu-l ulemom Huseinom Kavazovićem.


- Njemačka je ogroman posao uradila s Ruandom kopredsjedavajući grupom od 17 zemlja. Molili smo ih da oni budu jer smo smatrali da su to dvije zemlje koje imaju najveći kredibilitet. Njemačka zbog njihovog odnosa prema nacizmu i fašizmu koji je harao svijetom pod Hitlerovom palicom i na kraju njihova katarza koju su prošli. I tu je bila Runada jer ima isti ovaj kontekst kao mi – za ubistvo Tutsija u Runadi kao i u Srebrenici jedino je presuđen zločin genocida otkako postoje UN - rekao je za Novu BH.


Više možete čitati ovdje ili pogledajte u videu...

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook