IZAZOV

Iskustvo žene koja je potpuno prestala jesti bijeli hljeb: Nakon samo mjesec dana, dogodilo se ovo...

Lifestyle24.05.24, 19:18h

Iskustvo žene koja je potpuno prestala jesti bijeli hljeb: Nakon samo mjesec dana, dogodilo se ovo...
Prvih sedam dana nisam se mogla najesti. Stalno sam osjećala glad. Hljeb mi se jeo, kolači su mi se jeli, kifliće sam sanjala…

 

 


Anonimna žena prenijela je svoje iskustvo nakon što je odlučila početi se hraniti zdravo te je iz prehrane izbacila bijeli hljeb i općenito bijelo brašno. Kaže da je to bio veliki izazov za nju. Evo što se dogodilo nakon mjesec dana...


Prvih sedam dana nisam se mogla najesti. Stalno sam osjećala glad. Hljeb mi se jeo, kolači su mi se jeli, kifliće sam sanjala… Pekaru nisam smjela ni krišom pogledati. Doručak je bio najkritičniji, u smislu da sam morala promijeniti pristup ovom obroku, prenosi Stil.rs.


Umjesto da odem u pekaru i kupim nešto za doručak, morala sam od kuće nositi kašu ili bilo što što će me držati sitom dok ne dođem kući. Ali nakon par dana, organizam se navikao, iako krize osjećam i sada – nakon mjesec od odbacivanja hljeba.


Jedino što sam promijenila u prehrani je to što sam izbacila hljeb. Sve ostalo je ostalo isto.


Da napomenem kako se nikad nisam hranila nezdravo, osim tog doručka koji je mahom bio obrok iz pekare. Nastavila sam vježbati kao i prije, jesti domaća kuhana jela za ručak, ali samo bez hljeba. Nakon mjesec sam vidno smršavila, a vaga je pokazala – 5 kg!

 

Prije dvije sedmice sam sasvim iz prehrane izbacila ugljikohidrate. Odmah sam počela osjećati grčeve u nogama, što nikad prije nije bio slučaj. Noću nisam mogla spavati i nakon što sam se savjetovala s ljekarom, predložio mi je da u prehranu vratim ugljikohidrate – sve osim hljeba. 


Nakon toga su grčevi postepeno prestali. Hljeb je bogat elektrolitima, a kada vaše tijelo ne dobije dovoljno ovih esencijalnih hranljivih tvari, to može dovesti do grčeva mišića.


To je onaj osjećaj kad krenete na dijetu pa tijelo ne može shvatiti zašto sada nema ono na što je naviklo pa se buni velikim umorom i jakim glavoboljama. To je ono što mi je najviše smetalo tokom odbacivanja hljeba.

 

Bila sam odlučna da neću pokleknuti, ali tijelo mi je žudjelo za slatkišima. Ljekar mi je objasnio da moje tijelo traži energiju na koju je naviklo. Kada se osjećamo umorno i iscrpljeno, prirodno posežemo za hranom koja nam može brzo dati energiju, kao što su slatkiši i zaslađena pića.


Iako umjereno jedenje hljeba neće dovesti do toga da dobijete višak kilograma, jedenje kolačića i čokolade kad god se osjećate iscrpljeno svakako može.


Stoga sam odlučila da nakon mjesec u prehranu vratim hljeb, ali integralni, od cijelog zrna. 

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto:Ilustracija)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook