FOTO/ muškarci kao predatori

'Igralište mašte' u Vijećnici: Prva samostalna izložba sarajevske umjetnice Hanne Dujmović u rodnom gradu

Kultura24.05.24, 11:02h

Sam ciklus predstavlja jednu nit našeg djetinjstva, ali, sa druge strane, može biti i skrivena poruka koja nosi kritiku na patrijarhat u našem društvu, gdje su muškarci vrlo često predatori u životima žena - navodi Dujmović za DEPO Portal

 

 

Sarajevska i svjetski afirmisana umjetnica Hanna Dujmović otvorila je sinoć u sarajevskoj Vijećnici svoju prvu samostalnu izložbu u rodnom gradu. Izložba pod nazivom “Igralište mašte” otvorena je uz posebno osmišljen program i performans. 

 

Tekst i foto: Adnan UČAMBARLIĆ

 

Hanna Dujmović rođena je 1994. godine u Sarajevu, gdje je i diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Veći dio svog života provela je kao kiparica, no svoja najveća dostignuća postigla je u slikarstvu. Njena djela su šarena, upečatljivog stila i izrazitih emocija, a krasila su brojne izložbe širom svijeta, a privukla su pažnju i brojnih kritičara i kolekcionara.

 

Za DEPO Portal navela je kako je već imala samostalne izložbe, ali van naših granica. Na izloženom ciklusu radila je pola godine, dok već četiri godine intenzivno radi na svojoj slikarskoj karijeri. Zanimljivo je kako su muškarci, na njenim slikama, često prikazani nalik životinjama.

 

- Što se tiče muškaraca, u vidu antropomorfnih figura, mogu da se referiram na basne, koje smo svi čitali tokom djetinjstva. Sam ovaj ciklus predstavlja jednu nit našeg djetinjstva, ali, sa druge strane, može biti i skrivena poruka koja nosi kritiku na patrijarhat u našem društvu, gdje su muškarci vrlo često predatori u životima žena. Ja sam dobila kritiku u vidu pitanja da li je mačka predator ili da li je flamingo predator, no ne moramo biti tako bukvalni. Ovo je umjetnost, hajde da se igramo, stvaramo neke poruke i ostavljamo emocije za ljude - pojasnila je Dujmović za DEPO Portal.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hanna (@hannadujmovic)

 

Izložba je upriličena uz podršku i na inicijativu gradonačelnice Benjamine Karić i Grada Sarajeva.

 

 

(DEPO PORTAL/au)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook