novi udar na građane

Hoće li stanovnici KS i dalje kod plaćanja računa za vodu davati 1,5 KM provizije, šta radi Ministarstvo?

Hronika24.05.24, 08:25h

Hoće li stanovnici KS i dalje kod plaćanja računa za vodu davati 1,5 KM provizije, šta radi Ministarstvo?
Od maja ove godine kada je KJKP Vodovod i kanalizacija prestalo plaćati proviziju poštama i sve je prebačeno na pleća građana


Stanovnici Kantona Sarajevo prisiljeni su kod plaćanja računa za vodu u poslovnicama pošta davati i 1,5 KM provizije. Razlog je što je Kantonalno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija zatvorilo još prošle godine svoje blagajne obećavši tada građanima da će račune ubuduće plaćati u poštama bez provizije.


Tako je bilo do maja ove godine kada je KJKP Vodovod i kanalizacija prestalo plaćati proviziju poštama i sve je prebačeno na pleća građana.

 

- Zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi, preduzeće više nije moglo nastaviti sa plaćanjem provizije JP BH Pošta u ime svojih korisnika jer ovi troškovi dodatno ugrožavaju redovno poslovanje.

 

Od 1. maja 2024. godine plaćanje troškova provizije snose naši korisnici, a prema važećem cjenovniku JP BH Pošta. Preduzeće nažalost ne može otvoriti blagajne tako da korisnici ne mogu vršiti plaćanje računa bez provizije - odgovoreno je Faktoru ranije iz ovog preduzeća.

 

U javnosti se oglasio potom ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okološa Bojan Bošnjak (NS) kazavši kako je "nedopustiva samovolja pojedinaca u preduzeću KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo", te je ovakve odluke nazvao nepromišljenim i dodao da će na sve načine tražiti da se to promijeni.


Redakcija Faktora uputila je upit ministru  Bošnjaku  šta je konkretno  uradilo ministarstvo na čijem je čelu do sada poduzelo da građani više ne ispaštaju ili šta će poduzeti kada je riječ, ali  ministar nije odgovorio.
 


Faktor nije dobio odgovor  ni iz Vodovoda i kanalizacije na pitanje da li ostaju pri odluci da više neće otvoriti svoje naplatne centre gdje bi građani mogli plaćati račune za vodu bez provizije.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook