Hadžikadić povodom historijske odluke

Sramotan je broj zemalja koje su glasale protiv i bile suzdržane, jer kalkulišu u svojim političkim igrama!

Front23.05.24, 21:31h

Sramotan je broj zemalja koje su glasale protiv i bile suzdržane, jer kalkulišu u svojim političkim igrama!
Ono što mi je neshvatljivo jeste broj zemalja koje su glasale protiv i suzdržane. Većinom ne zato što smatraju da se genocid nije desio, nego zato što kalkulišu u svojim političkim igrama. Sramotno. Valjda to pokazuje razloge zašto se danas u svijetu i dešavaju novi genocidi - ističe Hadžikadić

 

 


Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić oglasio se povodom historijske odluke na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku i usvojanja prijedloga da se 11. juli proglasi "Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici".


Njegovo saopćenje u cjelosti prenosimo u nastavku:


- Rezolucija o genocidu u Srebrenici je bila apsolutno potrebna današnjem svijetu u kojem postoje ozbiljne tendencije vraćanja nacionalističkim i fašističkim ideologijama i zanemarivanja osnovnih civilizacijskih vrijednosti.


Drago mi je da je usvojena uprkos brojnim pokušajima da se pitanje dokazane civilizacijske istine predstavi kao političko pitanje usmjereno protiv nekog naroda.


Ono što mi je neshvatljivo jeste broj zemalja koje su glasale protiv i suzdržane. Većinom ne zato što smatraju da se genocid nije desio, nego zato što kalkulišu u svojim političkim igrama. Sramotno. Valjda to pokazuje razloge zašto se danas u svijetu i dešavaju novi genocidi.


Neka današnji dan bude povod da se i svijet i regija okrenu pomirenju, priznanju i izgradnji trajnog mira kroz poštivanje prava svakog čovjeka, naroda i države - poručio je Hadžikadić.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook