KANTONALNI SUD SARAJEVO

Suđenje u predmetu 'Džena Gadžun': Prikazan snimak operativnog zahvata, ko je napuštao salu i zašto?!

Hronika23.05.24, 14:40h

Suđenje u predmetu 'Džena Gadžun': Prikazan snimak operativnog zahvata, ko je napuštao salu i zašto?!
Iva Trezner, kriminalistički vještak, je na temelju naredbe Kantonalnog Tužilaštva vještačila lijekove i materijal koji se nalazio u kanti za smeće.

 

Na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, Tužilaštvo Kantona Sarajevo nastavilo je ispitivanje vještaka Ive Trezner, Bogdana Vidovića.

 

Iva Trezner, kriminalistički vještak, je na temelju naredbe Kantonalnog Tužilaštva vještačila lijekove i materijal koji se nalazio u kanti za smeće, prenosi Avaz.

 

 

Trezner je istakla da je pronađen propafenon, cefazolin, hidrokortizon, medicinska sredsva, petpostotna otopina glukoze, voda, otopina sulfata, adrenalin lijek, ambalaža za hirurške konce i jedna kutija u kojoj se nalazio Covid test.

 

Na pitanje o adrenalinu, Trezner je istakla da je to lijek koji se koristi za stimulaciju srca.

 

Trezner je dodala da je materijal dostavljen od MUP-a KS, te da je nakon analize dostavila i ispis za sve lijekove koji se nalazi na web stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

 

U nastavku je svjedočio i vještak Bogdan Vidović prilikom čega je Tužilaštvo prezentovalo dokaze.

 

Vidović je vještačio izuzeti videonadzor iz operacione sale u kojoj su bile tri kamere, ali je samo treća, ona koja se nalazila u operacionoj sali, bila prezentirana danas u Kantonalnom sudu.

 

Analiza je formirana od fotografija i videozapisa koji su izuzeti, a dostavljen je i opis u kojem je stajalo tačno šta se dešavalo u određenom trenutku.

 


Prezentirani videonadzor iz operacione sale prikazao je pripremu sale, dolazak djevojčice na operaciju i sam tok operacije.

 

Ono što se moglo primjetiti na videonadzoru jeste da su ljekari često napuštali operacionu salu i vraćali se nazad, te da je dva puta došlo do prekida zahvata.

 

Nije bilo objašnjeno, niti se moglo vidjeti da je djevojčica bila spojena na EKG aparat.

 

Zbog osjetljivosti predmeta, u toku izvođenja dokaza, javnost je na kratko bila isključena.

 

Naredno ročište je zakazano za 30. maj u 9:30 sati, a za svjedoka je pozvana Sanela Idrizović.

 

Podsjećamo, optuženi u ovom predmetu su troje ljekara, Suad Rožajac, Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, protiv kojih se vodi postupak zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja.

 

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt u stomatološkoj ordinaciji "Dr. Bejtović" obavljali "rutinsku" operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se nikad nije probudila.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook