Šta se dešavalo prethodne noći?

Zatražene hitne mjere zbog rušenja nacionalnog spomenika 'Ćuprija' u Stocu

Hronika23.05.24, 09:43h

Zatražene hitne mjere zbog rušenja nacionalnog spomenika 'Ćuprija' u Stocu
U zahtjevu se traži da se obavi uvid u stanje nacionalnog spomenika i stručno vještačenje o razlozima rušenja, kao i utvrđivanje neposrednog povoda i eventualno odgovornih osoba

 

 

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za rušenja nacionalnog spomenika "Ćuprija" (poznatog i kao Inat ćuprija) u Stocu.

 

U zahtjevu se podsjeća da je 22. maja utvrđeno kako je prethodne noći ili u ranim jutarnjim satima čeoni zid spomenutog nacionalnog spomenika u Stocu djelomično srušen.

 

Rušenje čeonog zida značajno ugrožava cijelu strukturu nacionalnog spomenika i predstavlja opasnost za živote ljudi koji most koriste.

 

U zahtjevu se traži da se obavi uvid u stanje nacionalnog spomenika i stručno vještačenje o razlozima rušenja, kao i utvrđivanje neposrednog povoda i eventualno odgovornih osoba.

 

Također se traže hitne mjere prevencije daljnjeg propadanja kako intaktnih ostataka čeonog zida tako i ulomaka koji se nalaze u rijeci Bregavi, uz provođenje odgovarajućih stručnih metoda njihove dokumentacije, obilježavanja i snimanja.

 

Traži se i osiguravanje ugroženog prostora od daljeg urušavanja i ugrožavanja ljudskih života i materijalnih dobara odgovarajućim fizičkim mjerama i privremenim režimom prometa.

 

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac zatražio je osiguravanje financijskih, tehničkih, administrativnih i drugih mjera potrebnih za neodložnu izradu detaljne dokumentacije i sanaciju nacionalnog spomenika metodom restauracije srušenih dijelova.

 

Zahtjev je upućen na adrese Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa u Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine te Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook