Uoči glasanja

Preživjele žrtve očekuju usvajanje rezolucije o Srebrenici i da se 11. juli obilježava širom svijeta

Hronika23.05.24, 09:21h

Preživjele žrtve očekuju usvajanje rezolucije o Srebrenici i da se 11. juli obilježava širom svijeta
Istakao je da rezolucija nije epohalna, ali donosi ono što su utvrđene činjenice pred međunarodnim sudovima, kako što je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde

 

 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija danas će glasati o rezoluciji o Srebrenici kojom je predviđeno  da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici.
 

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je u izjavi za Fenu da rezolucija danas trebala biti usvojena te da taj dokument donosi sve utvrđene činjenice pred međunarodnim sudovima.
 

- Nakon dugo peripetija i napada na rezoluciju od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pa i entiteta Republika Srpska, mogu reći da su oni napravili najveću promociju rezolucije, koja je bila moguća. Jer da je rezolucija prošla na način kako smo mi svi koji smo na neki način dio tog projekta očekivali, za rezoluciju vjerovatno mnoge zemlje, one male ne bi nikada ni čule. A na ovaj način, kako je to Vučić pokušao da prezentira, čuo je cijeli svijet, i otvorio je vrata da kada rezolucija bude usvojena većina zemlja koje nikada nisu ni čule za Srebrenicu i BiH će biti zainteresirane da izučavaju genocid u Srebrenici, što je jedan pozitivan pomak u svemu tome - istakao je Tahirović.
 

Dodao je da su Vučić i negovi istomišljenici pokušali na sve moguće načine da spriječe usvajanje rezolucije, ali da to nije imalo efekta.
 

- Rezolucija bi danas trebala biti usvojena, i naravno nakon toga će se stanje malo smiriti. Efekat moji mi očekujemo od rezolucije je da će se 11. juli obilježavati ne samo pred zgradom UN-a, kako je to i predviđeno, već se obilježavati širom svijeta u okviru Ujedinjenih nacija i njihovih nadležnosti. Isto tako će biti prilika da se koriste i jedan dio finansijskih sredstava za izučavanje genocida kako u BiH, tako i u cijelom svijetu, što i jeste svrha rezolucije – kazao je Tahirović.

 

Istakao je da rezolucija nije epohalna, ali donosi ono što su utvrđene činjenice pred međunarodnim sudovima, kako što je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde.
 

Kada Hotić, aktivna članica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, kazala je u izjavi za Fenu da su tražili od generalnog sekretara UN-a još 2019. godine, pa i prošle godine, da nađe način da se verifikuje istina, da se zaštite haške presude, da se uvede registar u BiH, da svaki osuđenik ima svoj dosije, da je služio kaznu, da je dobio kaznu i da se genocid prestane negirati.
 

- Sve ove prošle godine tražimo da se istina prihvati, da se odgovornost prihvati od počinitelja koji su to izvršili. Sud je dokazao, presudio, međutim predstavnici Vlade RS-a i Srbije non-stop to negiraju. Istina je da je u Srebrenici počinjen genocid i ova rezolucije je pečat na istinu - podvukla je Hotić.
 

Ona je naglasila da su zločinci osuđeni, a oni koji su još u bjekstvu trebaju se osuditi.
 

- Taj narod iz koga su zločinci potekli treba da odahne, da kaže odričemo se zločina i zločinaca a istina je takva kakva jeste - kazala je Hotić.
 

Ona je istakla da će se u svijetu obilježavati 11. juli, u školskim udžbenicima će se proučavati kao istorijski događaj, da služi kao pouka, opomena i da se nigdje nikada takvo nešto ne desi, nijednom narodu.
 

- Nažalost, mi imamo zatrovan narod. Omladina u Srbiji i RS-u je ubijeđena da je to opravdano i da nije bio genocid, a za one mlade koji stasaju valjda će biti ta istina jedan lijek i vodič kroz život da se zločin gonocida i bilo koji ratni zločin ne isplati - poručila je Hotić. 
 

Autori rezolucije su Bosna i Hercegovina, Ruanda i Njemačka čiji će predstavnici svojim govorima danas otvoriti zasjedanje Generalne skupštine UN-a o temi rezolucije. Sponzori rezolucije su Njemačka i Ruanda, a naknadno ih je svojstvu kosponzora pratilo više od 30 zemalja članica UN-a.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook