POTVRDIO AMBASADOR KAZUYUKI

Japan prelomio: Glasat će za rezoluciju o Srebrenici!

Front22.05.24, 20:36h

Japan prelomio: Glasat će za rezoluciju o Srebrenici!
Tokom razgovora ambasador Yamazaki Kazuyuki je poručio da će Japan glasati za rezoluciju

 

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s ambasadorom Japana u UN-u Yamazakijem Kazuyukijem u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.
 

Uoči sutrašnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, Bećirović je istakao da je važno da se međunarodna zajednica svrsta na stranu pravde i podrži usvajanje rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.
 

On je ukazao na globalnu važnost prevencije genocida.
 

Također, tokom razgovora izneseni su pravni, moralni, historijski i drugi argumenti za usvajanje rezolucije o obilježavanju sjećanja na počinjeni genocid u i oko Srebrenice.
 

Istaknut je značaj izučavanja genocida u obrazovanju djece i mladih. Integracija ove teme u obrazovni sistem pružit će temelje za izgradnju pravednijeg društva i dugoročno će doprinijeti očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana - zaključio je Bećirović.
 

Tokom razgovora ambasador Yamazaki Kazuyuki je poručio da će Japan glasati za rezoluciju.
 

Bećirović i Komšić zahvalili su se ambasadoru na podršci Japana Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Bećirovićevog Kabineta.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook