građani BiH u šoku

Tužilac Alidžanović o detaljima: Zbog čega se za trostruko ubistvo u Tuzli saznalo tek jutro nakon samoubistva ubice?

Hronika22.05.24, 11:30h

Tužilac Alidžanović o detaljima: Zbog čega se za trostruko ubistvo u Tuzli saznalo tek jutro nakon samoubistva ubice?
Tužilac tužilaštva TK ističe kako nemaju nijednog indikatora ranijeg nasilja u ovoj porodici, niti prijava niti je Mujaga Čičkušić ranije procesuiran.

 

Građani Bosne i Hercegovine još uvijek su u šoku zbog slučaja trostrukog ubistva i samoubistva u tuzlanskom naselju Stupine. Samo u maju ove godine slučaj iz Tuzle je treća eskalacija porodičnog nasilja sa fatalnim ishodima. Vedran Alidžanović, tužilac i izabrani glavni tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona koji stupa na dužnost u junu, u Novom danu govorio je o detaljima ovog slučaja te odgovorio na pitanje zbog čega su tijela Amele Čičkušić (34) i njeno dvoje djece (2 i 9 godina) otkriveni tek ujutro nakon svirepog zločina.

 

- Samoubistvo se dogodilo u nedjelju u ranim večernjim satima, a za stravičan zločin smo saznali u ponedjeljak ujutro. Vještačenja su u toku kao i istraga pa ne možemo iznositi više detalja. Osoba koja je izvršila samoubistvo kod sebe nije imala odkumenta i ovlaštene službene osobe su cijelu noć radile na identifikaciji. Samoubistvo je izvršeno sa 14. sprata stubišta zgrade, to je kompleks zgrada u kojem se nalazi stan u kojem su živjele ubijene osobe, ali to nije ista zgrada. On nije imao ništa što bi moglo pomoći identifikaciji, čak ni stanari koje su policijski službenici pozvali nisu prepoznali o kome se radi. Naknadnim operativnim radom se saznaje o kome se radi, s druge strane pojavljuju se i druge indikacije da nešto nije uredu – nedolazak na posao oštećene, izostanak iz škole, kontakt oca osobe koja je izvršila samoubistvo i tada dolazimo do saznanja o kome se radi - rekao je Alidžanović za N1.

 

Tužilac tužilaštva TK ističe kako nemaju nijednog indikatora ranijeg nasilja u ovoj porodici, niti prijava niti je Mujaga Čičkušić ranije procesuiran.

 

- Potpuno je nepoznato da je postojao bilo kakav oblik nasilja nad osobama koje su činile tu porodičnu zajednicu. Mi smo kontinurano provodili, a i u narednom periodu ćemo insistirati na edukaciji policijskih službenika i tužilaca u prikupljanju dokaza, saradnje s građanima i prepiznavanja indikatora nasilja u porodici, ali jednostavno imam potrebu da kažem da ono što se dešava u našem društvu je rezultat krize društva. Pogrešna je percepcija u javnosit da su za sve odgovorni pravosuđe i policija. Mi imamo veliku krizu društva uzrokovanu krizom morala, krizom u porodici kao osnovnoj ćeliji društva, krizom obrazovanja i izopačenom sadržaju društvenih mreža. Sve što smo zanemarivali do rata naovamo, sada dolazi na naplatu – nepotizam, korupcija, kod zapošljavanja potrebna vam je veza za zapošljavanje, upisa djeteta u vrtić, školu itd. S druge strane i tužilaštvo i policija su organ represije, mi stupamo na scenu tek kada se nešto dogodi i bojim se da smo mi svi kao društvo zakazali zajedno sa svim ostalim faktorima obrazovanja, socijalnog faktora itd -  istakao je.

 

Nastavak teksta čitajte na linku.

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook