'PRIJETNJA PORODICI'

Erdogan ogorčen Eurosongom: Tamo je nemoguće sresti normalnu osobu, srećom Turske nema u ovom sramotnom takmičenju

Showbizz21.05.24, 13:39h

Erdogan ogorčen Eurosongom: Tamo je nemoguće sresti normalnu osobu, srećom Turske nema u ovom sramotnom takmičenju
U govoru nakon sastanka vlade, Erdogan je opisao učesnike Eurosonga kao "trojanske konje društvene korupcije"

 

 

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zadao je udarac takmičenju za pjesmu Eurovizije, optužujući taj godišnji muzički događaj da navodno potiče "rodnu neutralizaciju" i prijeti tradicionalnoj porodici.


U govoru nakon sastanka vlade, Erdogan je opisao učesnike Eurosonga kao "trojanske konje društvene korupcije" i rekao da je njegova vlada bila u pravu što je Tursku držala podalje od takmičenja od 2012. godine.


Bila je to očita referenca na švicarskog pjevača Nema koji je ranije ovog mjeseca pobijedio na 68. takmičenju za pjesmu Eurovizije s pjesmom "The Code" - pjevačevom putu prema prihvatanju nerodnog identiteta.


Ovaj 24-godišnji Švicarac postao je prvi nebinarni pobjednik takmičenja koje LGBTQ zajednica već dugo prihvata kao sigurno utočište, prenosi Guardian.


"Na takvim događajima postalo je nemoguće sresti normalnu osobu", rekao je Erdogan, čija vladajuća stranka Pravde i razvoja (AKP) nalazi svoje korijene u turskom islamskom pokretu i čija je vlada posljednjih godina postala manje tolerantna prema LGBTQ pravima.


"Donijeli smo ispravnu odluku držeći Tursku izvan ovog sramotnog takmičenja posljednjih 12 godina", rekao je on.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook