ne odustaju

Puljić razotkrio poteze koje Cvijanović i Vučić vuku pred glasanje u UN-u, a onda je i sam poslao videosnimak!

Front21.05.24, 11:02h

Puljić razotkrio poteze koje Cvijanović i Vučić vuku pred glasanje u UN-u, a onda je i sam poslao videosnimak!
Željka Cvijanović je ponovo pisala članicama UN-a, a srbijanski predsjednik organizuje svjedočenje srpskih ratnih žrtava - Ugledni novinar je objavio, ali i na adrese 30 dopisnika u UN-u iz vodećih svjetskih medija poslao videosnimak Vučića na kojem on prijeti da će za jednog Srbina biti ubijeno stotinu muslimana

 

 


"Kad Željka Cvijanović može slati pisma UN-u svaka tri dana, kad Vučić može organizirati panel u UN-u o žrtvama rata u BiH, onda mogu i ja poslati ovaj video na adrese 30 dopisnika u UN-u iz vodećih svjetskih medija. Moje je da informiram ljude."

 

Ovo je na svom nalogu na platformi X objavio Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, koji gotovo svakodnevno izvještava o najnovijim događajima vezanim za rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja će se za koji dan naći pred Generalnom skupštinom UN-a.


Uz svoj tvit, Puljić je objavio i videosnimak iz jula 1995. na kojem Aleksandar Vučić za skupštinskom govornicom poručuje: "Pa, vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana, pa da vidimo sme li, međunarodna zajednica ili bilo ko drugi, da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati sa srpskim narodom". 

 


Puljić se, naime, osvrnuo na poteze članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, ali i planove srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, odnosno, kako je naveo, "posljednji pokušaj srpske strane da spriječi usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici" na Općoj skupštini UN-a.


Cvijanović je, kako je to otkrio Puljić, poslala novo pismo delegacijama država članica Ujedinjenih nacija, pred glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koje je zakazano za četvrtak, 23. maja, te direktno optužila ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, stalnog predstavnika naše zemlje pri UN-u Zlatka Lagumdžiju te članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića za kršenje Dejtonskog sporazuma. Uporedo, srbijanski predsjednik je organizirao u UN-u svjedočenje srpskih ratnih žrtava iz BiH.

 

 


"Da razjasnimo - Aleksandar Vučić dovodi 22.05. u omanju konferencijsku salu br. 11 u UN-u srpske svjedoke i žrtve rata u BiH. Uopće ne sumnjam da su mnogi od tih svjedoka zaista propatili teške ratne muke. I žao mi je zbog toga. Neće oni biti na Općoj skupštini kada bude glasanje", poručio je Puljić, a prenosi Oslobođenje.
 

Danas se lista sponzora za rezoluciju o genocidu popela na 38 zemalja: Kraj aprila je bilo 28. Do 2. maja 32 (+ Poljska, Luxemburg, Belgija, Estonija) Do 16. maja 35 (+ Island, Marahal Islands, Norveška) Do 20. maja - 38 sponzora (Australia, Andora, Micronesia), također je objavio Puljić na X-u. 


OVDJE pogledajte šta je Željka Cvijanović napisala u svom novom pismu UN-u.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook