Tvrde iz policije

Gruzijci koji su ukrali dva miliona KM još uvijek se nalaze u našoj zemlji?

Hronika19.05.24, 10:55h

Gruzijci koji su ukrali dva miliona KM još uvijek se nalaze u našoj zemlji?
Vukelić je objasnio da je uhapšeni Gruzijac organizator pljačke i da je uhapšen na Aerodromu Sarajevo prilikom pokušaja bijega iz BiH

 

 

Načelnik Policijske uprave Banja Luka, Đurica Vukelić, izjavio je da policija vjeruje kako Gruzijci osumnjičeni za krađu dva miliona KM u naselju Lauš još uvijek borave u Bosni i Hercegovini. Prema njegovim riječima, trenutno ne postoje informacije da su osobe koje su opljačkale mjenjačnicu napustile zemlju, iako su ranije postojale indicije da su neki uspjeli pobjeći.

 

"Raspisali smo potragu za svim izvršiocima koje tražimo. Nemamo trenutna saznanja da su napustili državu. Sva naša saznanja upućuju na to da su još uvijek u BiH. Riječ je o velikoj sumi novca koju fizički posjeduju, što otežava iznošenje iz zemlje. Prema informacijama koje imamo, oni su još uvijek ovdje," kazao je Vukelić za ATV.

 

Ranije je objavljeno da je jedna osoba uhapšena, dok se traga za još deset osoba. Svi osumnjičeni su Gruzijci. Načelnik Vukelić je dodao da nema dokaza da su imali pomagače u BiH.

 

- Imali su razrađenu taktiku i ovo im nije prvo krivično djelo, kako na teritoriji BiH, tako i na teritoriji drugih evropskih zemalja. Prema operativnim saznanjima, imamo informacije da su izvršili krivično djelo na teritoriji FBiH, da su izvršili ovo krivično djelo i da su pripremali najmanje još jedno krivično djelo na teritoriji RS-a - rekao je.

 

Vukelić je objasnio da je uhapšeni Gruzijac organizator pljačke i da je uhapšen na Aerodromu Sarajevo prilikom pokušaja bijega iz BiH.

 

- Nama je bilo čudno da nisu bili maskirani, to nam je dalo indiciju da bi mogli biti strani državljani ili da nisu građani Banje Luke. Zatim smo imali to vozilo koje je korišćeno prilikom izvršenja krivičnog djela, pa vozilo kojim su se udaljili i u toku istrage smo došli u posjed telefona koji je nađen na trasi kretanja od mjesta izvršenja djela do stan kojeg su koristili u Banjaluci. Sva komunikacija je bila na gruzijskom jeziku, čak je bila i lokacija izvršenja krivičnog djela. Moram da se zahvalim graničnoj policiji BiH uz čiju pomoć smo uspjeli da identifikujemo jedno lice na aerodromu u Sarajevu koje se na kraju ispostavilo kao sam organizator te kriminalne grupe, i on je sproveden u Tužilaštvo - zaključio je Vukelić.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook