ako planirate odlazak

Njemačka od 1. juna mijenja pravila za građane Zapadnog Balkana

Hronika18.05.24, 20:20h

Njemačka od 1. juna mijenja pravila za građane Zapadnog Balkana
Do kraja ove godine očekuje se i da će Njemačka registrovati veliki broj radnika iz zemalja Zapadnog Balkana po istom propisu, koji je novim Zakonom o kvalifikovanoj imigraciji postao trajni

 


Državljani Srbije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije uživaće privilegovan pristup tržištu rada Nemačke od 1. juna 2024. godine, prema Uredbi o Zapadnom Balkanu.

 

To je zbog toga što je Njemačka odlučila da udvostruči broj viza koje će državljanima ovih šest zemalja dobijati u svrhu rada godišnje na 50.000, koje će od juna 2024. godine izdavati Federalna agencija za rad, piše “Šengen Viza Info”.

 

Regulativa za zemlje Zapadnog Balkana bila je ograničena do kraja 2023. godine. Međutim, nakon razvoja novog Zakona o kvalifikovanoj imigraciji, Njemačka je odlučila da promijeni pravila za ove nacionalnosti. Kako je objašnjeno iz njemačke ambasade, nova pravila će se blagovremeno dijeliti, a do tada će se svi termini i dalje dodjeljivati putem sistema lutrije.

 

Državljanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije dozvoljen je ulazak u Njemačku radi rada na osnovu Uredbe o Zapadnom Balkanu. Međutim, pošto je interesovanje ovih nacionalnosti za dobijanje radnih viza za Njemačku bilo veliko otkako je uredba stupila na snagu, Njemačka je odlučila da odobri termine za vizu na osnovu sreće.

 

Njemačke ambasade u ovih šest zemalja Zapadnog Balkana uspostavile su mjesečni sistem izvlačenja lutrije koji nasumično bira pojedince kojima će biti dozvoljeno da zakažu termin za podnošenje zahtjeva za vizu. Naredna registracija za termin za radnu vizu za Njemačku u skladu sa Uredbom o Zapadnom Balkanu biće otvorena 7. maja 2024. godine, a biće zatvorena poslije nedjelju dana, 14. maja 2024. godine.

 

Tokom ovog sedmodnevnog perioda, svi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije mogu da se registruju i nema potrebe da se proces registracije završava preko posrednika ili drugih agencija jer je to jednostavno.

 

Kandidati moraju imati na umu da im je dozvoljeno da se registruju samo jednom. Štaviše, ne mogu naknadno mijenjati podatke, a takođe im nije dozvoljeno da prenesu svoj termin na drugu osobu. One koje pokupi sistem lutrije obavještavaju njemačke vlasti i oni će tada moći da se podvrgnu procesu podnošenja zahtjeva za vizu.

 

Na osnovu Uredbe o Zapadnom Balkanu, podaci pokazuju da je oko 76.000 državljana Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije krajem 2023. imalo dozvole u ​​Njemačkoj. Ovo je predstavljalo povećanje od 22 odsto u odnosu na 2022. godine kada je Njemačka imala oko 62.000 radnika koji su imali dozvole iz ovih zemalja.

 

Prema njemačkom saveznom zavodu za statistiku Destatis, kosovski državljani su činili najveću grupu radnika u Njemačkoj prema ovoj uredbi na kraju 2023. godine.

 

Do kraja ove godine očekuje se i da će Njemačka registrovati veliki broj radnika iz zemalja Zapadnog Balkana po istom propisu, koji je novim Zakonom o kvalifikovanoj imigraciji postao trajni.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook