Večeras u sarajevskoj Vijećnici i Collegium Artisticumu

Premijera dokumentarnog filma 'Posljednja YU Dokumenta' Jasmina Durakovića i izložba 'SubDokumenta Sarajevo'

Kultura27.05.24, 13:02h

Premijera dokumentarnog filma 'Posljednja YU Dokumenta' Jasmina Durakovića i izložba 'SubDokumenta Sarajevo'
Dugometražni dokumentarni film „Posljednja YU dokumenta“ priznatog filmskog reditelja Jasmina Durakovića bavi se upravo pričom o „YU dokumentima“, projektu koji je iznikao na umjetničkoj sceni Sarajeva osamdesetih godina prošlog vijeka preko serije malih izložbi do velikog bijenala održavanog u sarajevskoj Skenderiji 1987. i 1989. godine

 

 

Povodom 40 godina od početka najvećeg projekta u povijesti vizualne umjetnosti u BiH, „YU dokumenta“, Centar kulturnih aktivnosti Charlama, zajedno s partnerima, najavljuje BH premijeru dokumentarnog filma „Posljednja YU Dokumenta“ Jasmina Durakovića i izložbu „SubDokumenta Sarajevo“ pod kustoskom palicom Jusufa Hadžifejzovića.

 

Dugometražni dokumentarni film „Posljednja YU dokumenta“ priznatog filmskog reditelja Jasmina Durakovića bavi se upravo pričom o „YU dokumentima“, projektu koji je iznikao na umjetničkoj sceni Sarajeva osamdesetih godina prošlog vijeka preko serije malih izložbi do velikog bijenala održavanog u sarajevskoj Skenderiji 1987. i 1989. godine. Film je nastao u produkciji CKA Charlama i DEPO-a, a svoju svjetsku premijeru imao je ove godine na Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma u Beogradu. Bosansko-hercegovačka premijera filma bit će održana večeras, 27. maja u 18h u sarajevskoj Vijećnici, a ovaj događaj se realizira u suradnji s JP Sarajevo.

 

jugoslovenska-dokumenta

 

Također,  u 20h, u Klubu Collegium Artisticum otvara se izložba likovnih i vizualnih umjetnika Hamzalije Muhića, Bojana Stojčića, Kasje Jerlagić i Danila Krese. Kustos izložbe je Jusuf Hadžifejzović, jedan od osnivača „YU dokumenta“, dok je sam koncept izložbe isti kao i kada je prije 40 godina započet ovaj projekt. Tako će radovi izabranih umjetnika biti postavljeni na zid Kluba Collegium Artisticum i na taj način povezivati tradiciju i recentnu umjetničku scenu.

 

artboard-1-100

 

Istovremeno, sama izložba predstavlja i najavu serije programa u suradnji CKA Charlama i JU Collegium Artisticum koji bi trebali završiti na bijenalu vizualnih umjetnosti „SubDokumenta Sarajevo“ u maju 2025. godine. Pod ovim nazivom, CKA Charlama je 2009. godine organizirala veliku izložbu u prostorima Skenderije. Time CKA Charlama, koja je kroz svoje djelovanje u posljednjih 15 godina, pored ostalih umjetničkih aktivnosti, održavala liniju kontinuiteta umjetničkih tradicija vizualne umjetnosti Sarajeva osamdesetih godina prošlog vijeka, želi zaokružiti svoj historijski proces i biti i dalje umjetnička platforma za budućnost.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook