ima li rješenja?

RTVFBiH poziva upravu BHRT-a da zajednički konačno spase javne servise

Mediji15.05.24, 18:00h

RTVFBiH poziva upravu BHRT-a da zajednički konačno spase javne servise
- Posljednji nemili događaji sa gašenjem signala RTV Federacije BiH pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim protupravnim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje...

 


Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH poziva Upravu BHRT-a na konačno potpisivanje jedinog na Zakonu jasno utemeljenog Ugovora o raspodjeli RTV takse, a kakav je za sve uspješno egzistirao zadnjih šest godina.


- Posljednji nemili događaji sa gašenjem signala RTV Federacije BiH pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim protupravnim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni – navodi se u saopćenju FTV-a.


Potpisom na Zakonu utemeljnih ugovora o raspodjeli RTV takse, dodaje se, osiguralo bi se nesmetano produciranje i emitiranje programskih sadržaja obje kuće. Ujedno, osigurala bi se redovna isplata plaća radnicima i BHRT-a i RTV Federacije BiH, a  što je bio slučaj svih prethodnih godina. 


RTV Federacije BiH, odmah po potpisu Ugovora o raspodjeli RTV takse, kako navode, pristupila bi redovitom plaćanju tehničkih usluga što je činila svih prethodnih 20 godina i na račun BHRT-a, po tom osnovu, u pomenutom je razdoblju prebacila  više od 100 miliona KM.


- Uz redovne uplate tekućih usluga parcijalno bi, do kraja godine, od strane FTV bila izmirena i dugovanja za tehničke usluge koja su nastala u periodu od 01.01.2024. kada je Ugovor o RTV taksi BHRT jednostrano prekinuo. Pozivamo vas i krajnje je vrijeme da napokon gašenje zamijenimo zajedničkom izgradnjom obje naše Kuće – poručuje Poslovodni odbor RTV Federacije BiH.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook