PRAVNA ZASTUPNICA DIANE KAJMAKOVIĆ

Bh. advokatica pojašnjava: Šta će se desiti sa procesima koji se odnose na Sky aplikacije i hoće li svi 'pasti u vodu'?

Hronika07.05.24, 12:02h

Bh. advokatica pojašnjava: Šta će se desiti sa procesima koji se odnose na Sky aplikacije i hoće li svi 'pasti u vodu'?
Radi se o odluci Evropskog suda pravde koji je zauzeo konačan stav po pitanju zakonitosti dokaza iz Sky aplikacije

 


Evropski sud pravde (ESP) odbacio je korišćenje kao dokaza u krivičnim sudskim postupcima "nezakonito dobijenih razgovora sa šifrovanih mreža Encrochat i SKY", izvještavaju brojni evropski i regionalni mediji. 


U odluci suda se navodi da bi on jedino mogao da se koristi kada se prvo ispoštuje domaći zakon, zakon države u kojoj se sudi i pod uslovom da je ta zemlja obavještena o preduzimanju mjera kojima se poruke presreću u odnosu na njene građane.


Sigurno da će ova informacija izazvati veliku pažnju u Bosni i Hercegovini, a pojašnjenje odluke ESP-a dala je advokatica Lejla Čović, između ostaloga pravna zastupnica i smijenjene glavne državne tužiteljice Diane Kajmaković.


- Ovo je odluka koju su svi pravosudni organi, a i učesnici u sudskim postupcima koji se odnose na Sky aplikacije, dugo čekali. Radi se o odluci Evropskog suda pravde koji je zauzeo konačan stav po pitanju zakonitosti dokaza iz Sky aplikacije. Interesantno je da je Sud utvrdio kriterije prihvatljivosti ovakvih dokaza u sudskim postupcima, tj. u svakoj zemlji kojoj je Francuska dostavila dokaze iz Sky aplikacije - navodi advokatica Čović.


Naglašava i da su "u svakom predmetu u BiH dokazi dostavljeni upravo iz Francuske" te pojašnjava:


- I sada sudovi, prilikom ocjene prihvatljivosti takvih dokaza, trebaju primijeniti te kriterije. Imajući u vidu zaključke Evropskog suda, već na prvi pogled je jasno da neki od kriterija nisu zasigurno ispoštovani, što će dovesti u pitanje zakonitost dokaza iz Sky aplikacije. Prvi kriterij je da su dokazi pribavljeni u skladu s domaćim zakonima, što je vrlo upitno imajući u vidu odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, potom da je domicilna država (BiH) morala biti obaviještena o poduzimanju mjera presretanja protiv njenih državljanja, što u BiH također nije slučaj. 


Ona smatra da je "ova odluka samo potvrdila argumente advokata u predmetima Sky aplikacija"...


- A to je da su pokrenuti postupci preuranjeni, jer je trebalo sačekati sudsku odluku suda ovakvog ranga kako bi se uopste moglo ući u raspravu o zakonitosti dokaza sa Sky aplikacije - ističe Lejla Čović.


A šta će se dalje dešavati sa predmetima koji su u BiH pokrenuti na bazi dokaza prukupljenih iz Sky aplikacija, ostaje da se vidi. 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook