foto/ Fantastičan audio-vizuelni doživljaj za cijelu porodicu

Bili smo na generalnoj probi novog mjuzikla Pozorišta mladih, Mario Drmać briljirao kao Pinocchio

Kultura27.04.24, 15:24h

Pinocchio je i neka moja životna priča. Moram priznati da mene život nije baš mazio. Možda to vješto prikrivam, ali hoću da kažem da je pravi trenutak da u 47-oj godini igram Pinocchia, jer kada čovjek, glumac, dobije tako jednu životnu lekciju, ne samo jednu, nego lekcije i lekcije, može pristupiti jednom tako kompleksnom liku - navodi Drmać za DEPO Portal

 

 

Tekst i foto: Adnan UČAMBARLIĆ

 

Pozorište mladih je ovu godinu otpočelo odličnim produkcijama. Nakon urnebesne komedije “Ne daj se generacijo”, stiže i mjuzikl “Pinocchio”, namijenjen malo mlađoj publici. U glavnoj ulozi gledamo Maria Drmaća, koji je ovoga puta uspio nadmašiti samoga sebe.

 

Produkcija je počela odmah nakon premijere predstave “Ne daj se generacijo”, a rediteljica Nina Kleflin je odradila maestralan posao napisavši libreto koji vjerno prati čuveni roman Carla Colodija, ali ujedno i savršeno funkcioniše u današnjem svijetu. Komad je nadasve zabavan, ali i poučan za mališane. Songovi pršte od dobrog humora, a i odrasli će, također, sa užitkom pogledati mjuzikl, obzirom da jako dobro i jako često koketira i sa popularnom kulturom. Tako u jednom trenutku Mačak Pinnochiu kaže “dići ruke, a puk da te slijedi…”, citirajući zapravo stihove Duška Trifunovića iz pjesme “Šta bi dao da si na mom mjestu”, velikog hita Bijelog dugmeta. Kasnije se tu provlače i stihovi Dine Merlina, Magazina, itd. Uz fenomenalnu scenografiju, koreografiju i dobre kostime, predstava je idealna za porodičnu posjetu pozorištu. 

 

Sam projekt je bio jako zahtjevan, budući da mjuzikl, kao teatarska forma nije toliko često na sceni, a i produkcija je više nego kompleksna, obzirom da je na sceni više od 20 učesnika - glumaca, plesača, pjevača, muzičara te tehničara.

 

Mario Drmać je odradio maestralan posao, prešavši jako zahtjevan put od lutkara do lutka. 

 

- Lutkarstvo mi je mnogo pomoglo, zato što je Pinocchio sastavni dio lutkarstva, odnosno lutke. Često se viđa u predstavama da je lutka animirana i svemoguća, ono što čovjek ne može - može lutka da uradi. Meni je bio zadatak da nadmašim lutku i njene moći i to prikažem nekim drugim sredstvima. Tako da su kod mene bili metodi od Meyerholda do Stanislavskog. Pinocchio je i neka moja životna priča. Moram priznati da mene život nije baš mazio. Možda to vješto prikrivam, ali hoću da kažem da je pravi trenutak da u 47-oj godini igram Pinocchia, jer kada čovjek, glumac, dobije tako jednu životnu lekciju, ne samo jednu, nego lekcije i lekcije, može pristupiti jednom tako kompleksnom liku. Pinocchio je utjelovljenje mnogih dramskih likova, te svih nas, jer on je naša vodilja kroz život. Lijepo je da djeca pročitaju, ali će i gledati na drugačiji način te se uplašiti na par momenata. Kako život odmiče i kako dolaze ti neki životni problemi, shvatit će, zapravo, kad su morali lagati - zašto su lagali i koliko žele pažnju i koliko žele zagrljaj - izjavio je Drmać za DEPO Portal.

 

Za svoju izvedbu dobio je gromoglasne ovacije, usljed čega nije mogao sakriti emocije te je i zaplakao. 

 

mario-drmac-backstage

 

- Junaci žive u prostoru bajke, ali svoje karaktere formiraju sa sviješću o današnjici, o svemu onom što nas u suvremenom društvu i raduje i tišti. Pinocchio taj divni drveni lutak dobar je, ali lakomislen, brz je u glavi, ali neoprezan u postupcima, vodi ga čežnja i zanos života. I razni ga izazovi vrebaju u njegovim avanturama. No ljubav, ta najveća od svih dobrih sila, izbaviti će ga i dati mu život. O tome govori naša predstava: o ljubavi koja daje život, o potrebi svakog čovjeka da ne bude sam, da ima nekog svog - rekla je o predstavi rediteljica Kleflin.

 

Autorsku muziku napisale su Ines Prajo i Arjana Kunštek, muzičko vodstvo Alma Ferović Fazlić, koreograf je Belma Čečo Bakrač, scenograf je Osman Arslanagić, a kostimografkinja Vanja Ciraj. Uz Drmaća, u predstavi glume i Semir Krivić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Dženita Imamović Omerović, Armin Omerović, Ajla Cabrera, Alma Merunka, Ana Marija Tomić, Almir Kurt, Edhem Husić, Iman Bubić, Sara Vojičić, Nikolina Vujić, Haris Bidžan, Alen Hadžić, Marko Mirković

 

Premijera predstave je danas (27. aprila) u 20:00h, prva repriza prikazat će se 28. aprila, a druga 29. aprila.

 

pinokio-mjuzikl-plakat

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook