AKCIJA KOJA TRESE BiH

Šokantni detalji sa ročišta osumnjičenim u akciji 'Black Tie 2', Tužilaštvo tvrdi: Titov kartel 'htio preuzeti državu'!

Hronika24.04.24, 18:58h

Šokantni detalji sa ročišta osumnjičenim u akciji 'Black Tie 2', Tužilaštvo tvrdi: Titov kartel 'htio preuzeti državu'!
Tužilaštvo navodi kako se ove mjere ne mogu ublažiti te da mora biti pritvor. Odbrana pak navodi kako ne postoje dokazi da je novac dolazio iz ilegalnih tokova te da Tužilaštvo BiH nema dokaze

 

 


U Sudu Bosne i Hercegovine danas se održava ročište za osumnjičene u predmetu "Black Tie 2". Ročište se održava po prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera pritvora osumnjičenim za organizovani kriminal.


Podsjetimo, riječ je o akciji koja je provedena u nekoliko gradova BiH. Aktivnosti se provode uz međunarodnu podrušku agencija FBI, DEA i EURUPOL.


Pritvor je predložen za 18 osoba. U nastavku donosimo i imena osoba: Adnan Smjalović, Sančez Jukić, Aida Halać, Tarik Zulović, Haris Behrama, Mirsad Skopaka, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo, Mustafa Selmanović, Vahidin Munjić, Senad Kadić, Adin Ćatić, Emir Druškić, Sead Preljević, Davor Curla, Gordan Memija i Edin Kačara.


Tužilac Tužilaštva BiH Sanjin Kulenović u svom obrazlaganju je kazao da je riječ o međunarodnoj akciji te da je zatražen pritvor jer se sumnja da su sprovedena određena krivična djela.


Kako prenosi N1, Kulenović je naveo kako je cilj kriminalne grupe bile nelegalne radnje pranja ogromnim količina novca koje su dolazile od narkokartela Tito i Dino kojeg vodi Edin Gačanin.


Tužilac je istaknuo da su osumnjičeni koristili Sky aplikaciju za svoje dogovore i to sve po nalogu Edina Gačanina.


U svom obrazlaganju je kazao kako je Gačanin poslao 500.000 KM. Dok je Adnan Smajlović taj novac raspoređivao osumnjičenima koji su ga onda na razne načine ubacivali u legalne tokove.


Obrazložio je da je Mustafa Selmanović osumnjičen za zloupotrebu položaja i primanje dara (sat marke Rolex). Odbrana tvrdi da je sat stekao prije nego što je krenula istraga 2016. godine. Što će kako su naveli utvrditi u cijelom procesu.


V.d. direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić sumnjiči se za zloupotrebu položaja. Navedeno je u obrazloženju da nije postupio po službenoj dužnosti.


Također, istaknuto je kako nije sankcionisao trojicu pripadnika FUP-a koji su privatno čuvali Edina Gačanina. Nije pokrenuo disciplinski postupak iako se zna o kome je riječ.


Za Gordanu Memiju se sumnjiči da je bio u organizaciji za dolazak Edina Gačanina. I da mu je predat veliki iznos novca, iako je znao da je novac došao ilegalnim tokovima.


U svom obrazlaganju tužilac je naveo i kako je riječ o velikom pranju novca i milionskim iznosima.


Prilikom pretresa pronašli su i veliki broj mobitela koji će biti predmet vještačenja. Pronašli kartice, ali i skupocjena vozila. Kod Memije je pronađena i određena dokumentacija.


Navedeno je kako je osumnjičena Aida Halać dobijala novac za svoju političku kampanju te da je na kraju ušla u Gradsko vijeće Grada Zenice.


Tužilaštvo navodi da su članovi grupe nastojali ostvariti i politički utjecaj te da su planski radili na tome i to sve u cilju “preuzimanja države”.


Na kraju je Tužilaštvo navelo kako se ove mjere ne mogu ublažiti te da mora biti pritvor.


Odbrana navodi kako ne postoje dokazi da je novac iz ilegalnih tokova te da Tužilaštvo BiH nema dokaze, prenosi N1.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook