akciija 'Black Tie 2'

BiH na kokainskoj ruti: Računi blokirani, transakcije obustavljene, čeka se odluka Tužilaštva BiH

Hronika23.04.24, 19:40h

BiH na kokainskoj ruti: Računi blokirani, transakcije obustavljene, čeka se odluka Tužilaštva BiH
Iz Europola poručuju da je unatoč hapšenju u novembru 2022. godine, istraga pokazala da je meta visoke vrijednosti nastavila usmjeravati trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Europu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.


Čeka se odluka Tužilaštva Bosne i Hercegovine da li će i kome od privedenih u akciji "Black Tie 2" predložiti mjere pritvora, a kome i kakve mjere zabrane. 23 privedenih na ispitivanju, nekima računi blokirani, transakcije obustavljene, dokazi izuzeti, a sve zbog eventualne veze sa vođom narkokartela "Tito i Dino".

 

“Srušen najuži krug globalnog kralja droge” – naslov je Europolovog saopštenja o akciji “Black tie 2”, tokom koje su 23 lica privedena u Sarajevu, Zenici i Mostaru. Svi dovedeni u vezu s vođom kartela Edinom Gačaninom Titom. Lice sa američke crne liste uhapšeno u Dubajiu 2022. godine sa preko dvije tone kokaina, 2023. osuđen na sedam godina zatvora u Nizozemskoj.

 

DEA ga stavila među 50 najvećih svjetskih trgovaca drogom, a kokain za tržište širom svijeta nabavljao je iz Kolumbije, Perua, Bolivije, Brazila. Čak trećinu Evrope njegov kartel snabdijevao je kokainom. Sada dugo istraživane veze sa bosanskohercegovačkom policijom i biznismenima raskrinkane javnosti nakon privođenja.

 

- Već unazad nekoliko godina spominje se i dio policijskih službenika koji su imali ili kontakte ili provdili usluge za navedena lica. Radi se o narko kartelu koji je dobro poznat, kako u zemljama EU, tako i na području Dubaija i drugih zemalja. On je od strane SAD stavljen na crnu listu i zbog sumnje da se radi o velikim nezakonitim trgovinama nakroticima i pranju novca -  kazao je Sandi Dizdarević, profesor kriminalističke psihologije.

 

Iz Europola poručuju da je unatoč hapšenju u novembru 2022. godine, istraga pokazala da je meta visoke vrijednosti nastavila usmjeravati trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Europu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

 

“Među 23 osobe koje su jučer uhapšene nisu samo pomagači, već i korumpirani dužnosnici identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže”, saopćeno je iz Europola.

 

Pored Gačanina jedan od privedenih specijalaca je Ibro Miladin, a podsjetit ćemo da su u akciji “Black Tie 2” privedena još dva specijalca, ali i vršilac dužnosti direktora FUP-a, Vahidin Munjić, šef specijalnih jedinica, Mustafa Selmanović, kao i direktor Kantonalne bolnice u Zenici. Terete se za zlopotrebu položaja, pranje novca, sve vezano za povezanost sa nelegalnim prometom opojnih droga. Praksa povezivanja kriminalaca i narkobosova stara je i svugdje zastupljena. Upravo zbog toga stručnjaci ukazuju na važnost međunarodne saradnje u razbijanju tih grupa.

 

- Jedna od distinkcija, uobičajenog kriminala i ovog kriminala, kojem pridajemo epitet mafijaškog, je u tome što u ovom drugom slučaju članovi koriste socijalnu infrastrukturu u institucijama, u političkim strankama, političkom miljeu. Kriminalne aktivnosti rašire, legaliziraju -  poručuje Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku.

 

SIPA za određivanje mjera nije ni čekala Tužilaštvo. Za osam pravnih i fizičkih lica privedenih u akciji obustavljene su transakcije u iznosu od preko 600 hiljada maraka. Advokat Mustafe Selmanovića, Mirsad Crnovšanin, smatra da računi njegovog klijenta nisu blokirani, a tvrdi i da njegov klijent nema nikakvu vezu sa ovim kartelom i da nije mogao znati gdje je koji policajac kada.

 

- On kao komandir ne može znati kada koji policijski službenik odlazi negdje, koje pogodnosti koriste od koga. Mi ćemo svakako, ukoliko naravno bude potrebno, u nastavku postupka iznijeti i materijalne dokaze s kojima ćemo dokazati da on nema nikakve veze s ovim što mu se stavlja na teret -  poručio je Crnovšanin.

 

BiH na kokainskoj ruti, a državljani vođe svjetski poznatih kartela. Sada otkrivena i mreža eventualno upletenih. Saradnja međunarodnih agencija ostavlja malo prostora nastavku koruptivnih radnji. Sada je na bh. pravosuđu da samom procesu da epilog i otkrije ko je sve bio upleten u mrežu dugotraženog kralja droge.

 

(N1/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook