rođeni sarajlija gost na vjenčanju šefa irske mafije

Veza kartela Edina Gačanina i moćnog Kinahana: Kako je Evropa otela Americi krunu svjetske kokainske supersile?

Hronika22.04.24, 18:08h

Veza kartela Edina Gačanina i moćnog Kinahana: Kako je Evropa otela Americi krunu svjetske kokainske supersile?
Dvojica trgovaca su ključne osobe u europskom super-kartelu – grupi kriminalaca koji kontroliraju veliki dio trgovine kokainom diljem kontinenta, pisali su svjetski mediji... Upravo je Gačanin, rođeni Sarajlija, usko surađivao s kartelom Kinahan

 

 


Službenici MUP-a Kantona Sarajevo, Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, OSA BiH, uz međunarodnu podršku su FBI, DEA i Europola proveli su u ponedjeljak na području Sarajeva, Zenice i Mostara akciju kodnog naziva 'Black tie 2' po nalogu Tužilaštva BiH, u kojoj su uhapšeni visoki zvaničnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. Prema prvim informacijama, koje nisu zvanično potvrđene, mete današnje akcije su osobe koje su povezane s narko kartelom Edina Gačanina Tita.


Gačanin, poznat kao vođa Tito i Dino kartela, bosansko-nizozemske bande umiješane u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Europu, u martu prošle godine dospio je na američku listu sankcioniranih pojedinaca. Razlog, prenijeli su tada mediji, je njegova veza s kartelom Kinahan.


Edin Gačanin opisan je kao “jedan od najuspješnijih svjetskih trgovaca drogom” u saopštenju Ureda za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva financija (OFAC).


Blizak je saveznik Daniela Kinahana i bio je gost na vjenčanju šefa irske mafije u Dubaiju 2017.


Dvojica trgovaca su ključne osobe u europskom super-kartelu – grupi kriminalaca koji kontroliraju veliki dio trgovine kokainom diljem kontinenta, pisali su svjetski mediji, prenosi N1


Inače, vođe kartela Kinahan godinu ranije dodani su na popis sankcija uz nagradu od 5 miliona dolara za informacije koje bi dovele do njihove osude.


Upravo je Gačanin, rođeni Sarajlija, usko surađivao s kartelom Kinahan.


“Osim napora za krijumčarenje narkotika u više zemalja, Gačaninov kartel uključen je u pranje novca i usko je povezan s organiziranom kriminalnom skupinom Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koju je OFAC prethodno označio u skladu s E.O. 13581, s izmjenama i dopunama E.O. 13863, zbog svojih ulogu značajne transnacionalne kriminalne organizacije”, saopšpteno je tad iz OFAC-a.


Gačanin je uhapšen u novembru 2022. u Dubaiju u sklopu međunarodne akcije razbijanja ‘superkartela’. Njegovo hapšenje bilo je jedno od 49 u multinacionalnoj policijskoj operaciji koju je Europol najavio protiv ove bande.


Ali samo dva mjeseca nakon što je Europol pozdravio njegovo hapšenje, Gačanin je pušten uz jamčevinu uprkos pokušajima nizozemskih vlasti da on bude izručen.


Glasnogovornik nizozemskog javnog tužilaštva zanijekao je da su napravili bilo kakvu grešku i da su papiri za izručenje poslani na vrijeme.


Nizozemski glasnogovornik rekao je medijima da rade na pokušaju saznanja što je pošlo po zlu u procesu, ali je priznao da više ne znaju gdje je Gačanin otkako je pušten 29. prosinca.


Uloga kartela Kinahan i veza s Gačaninom


Superkartel, u kojem Kinahanovi imaju ključnu ulogu, sumnjiči se da uvozi najmanje trećinu kokaina koji stiže u Europu.


Među šestero uhapšenih u Dubaiju bila su dvojica muškaraca za koje se vjeruje da su bili ključni članovi kartela Kinahan, panamski državljanin Anthony Alfredo Martínez Meza i britanski državljanin Ryan James Hale.


Za njima se traga u Španiji gdje policija kaže da je grupa uspjela prevesti 10 tona kokaina u vrijednosti od 760 miliona eura kroz zemlju u samo dvije godine.


Sumnja se da je Martínez bio veza koja je organizirala slanje kolumbijskog kokaina u Europu.


Tvrdi se da je Martinez – koji je koristio alias ‘Hassan’ u šifriranim telefonskim porukama – sklopio dogovor s Danielom Kinahanom 2017. nakon hapšenja peruanskog narkobosa Ricarda ‘El Rica’ Riquelmea.


Ostali članovi super kartela uhapšeni u Dubaiju već su izručeni bez problema.


Kako je Evropa otela Americi krunu svjetske kokainske supersile


Počelo je s jednim čovjekom: Pablom Escobarom, šefom nemilosrdnog kartela Medellin, čovjekom kroz kojeg je nekoć teklo 80 posto svjetskog kokaina, prvim i najozloglašenijim od milijardera-bosova droge.


Ali ono što je započelo u džunglama Kolumbije i na ulicama SAD-a proširilo se i vjerovatnije je da će se današnji ‘Narcos’ obogatiti na isporuci bijelog zlata preko Atlantika u Europu, pisao je svojevremeno Daily Mail.


Zapljene kokaina na kontinentu premašile su one u Sjevernoj Americi prvi put 2019. i od tada samo rastu, s rekordnih 303 tone zaplijenjene 2021. – u vrijednosti od najmanje 12 milijardi dolara, iako neki procjenjuju pravu vrijednost tržišta sjeverno od 60 dolara milijardi kuna, a više o tome možete čitati ovdje

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook