Žene u održivosti

Konferencija 'Women in Adria' u Sarajevu: Sanela Karić - 'BiH je potreban europski pravni okvir za održive investicije'

ŽENA iN19.04.24, 17:37h

Konferencija 'Women in Adria' u Sarajevu: Sanela Karić - 'BiH je potreban europski pravni okvir za održive investicije'
Navodeći primjer rudarske kompanije Adriatic Metals, koja je nedavno u Varešu otvorila najsavremeniji rudnik polimetaličnih minerala u Evropi i jedan od najboljih u svijetu, Karić je naglasila da su za početak poslovanja u periodu od četiri godine morali priskrbiti više od 400 dozvola sa različitih administrativih nivoa vlasti u BiH

 

 


Izazovi složenog pravnog okvira, koji usporavaju poziciju stranih i domaćih investitora, nisu zaobišli ni brojne projekte iz oblasti održivog razvoja i inovacija u Bosni i Hercegovini, a ključ rješenja je primjena europskog pravnog okvira – istaknula je Sanela Karić, advokatica i članica Nadzornog odbora kompanije Adriatic Metals BiH, u izlaganju o temi "Pravne prepreke održivim investicijama". 


Karić se obratila na prvoj Women in Adria konferenciji pod nazivom "Žene u održivosti", koja je okupila žene na vodećim pozicijama kompanija koje doprinose oblasti održivosti i inovacija u BiH.


Navodeći primjer rudarske kompanije Adriatic Metals, koja je nedavno u Varešu otvorila najsavremeniji rudnik polimetaličnih minerala u Evropi i jedan od najboljih u svijetu, Karić je naglasila da su za početak poslovanja u periodu od četiri godine morali priskrbiti više od 400 dozvola sa različitih administrativih nivoa vlasti u BiH.


- To pokazuje da različite institucije rade svoj posao odgovorno, što realni sektor poštuje. Uz puno razumijevanje i uvažanje kompleksne administrativne strukture u BiH, potrebno je pronaći način za pojednostavljenje pravnih i birokratskih procedura, kao i usklađivanje s međunarodnim standardima i praksama kako bi se prvo privukle, a potom zadržale i održale dodatne investicije – naglasila je Karić.


Cjelokupni projekat Vareš je dizajniran i izgrađen uz korištenje lokalnih dobavljača, ali i najnovijih tehnologija u ovoj industriji. Rudnik olova, cinka i srebra izgrađen je zajedničkim radom od stranih i lokalnih radnika, većinom lokalnih dobavljača i posluje u skladu s najvišim ESG standardima. Projekt pokazuje da se rudarska operacija može izgraditi i voditi na održiv način, uz podršku ekonomskom razvoju i unapređenju životnog standarda na lokalnom i državnom nivou. 


- ESG pristup nije samo o tome da se izbjegnu negativni utjecaji poslovanja na okoliš i društvo, već o aktivnom doprinosu stvaranju održivijeg svijeta. Adriatic je zakoračio i u zelenu revoluciju u poslovnim operacijama i počeo proizvoditi električnu energiju putem solarnih panela postavljenih na krovovima. Korak dalje je da u saradnji s lokalnom zajednicom razvijamo novu generaciju solarnih fotonaponskih sistema, odakle ćemo otkupljivati 100% proizvedene energije i koristiti je rad postrojenja u Varešu. Ovakav dogovor će omogućiti lokalnoj zajednici da prihvati zelenu energiju, te da zajedno napravimo važnu dugoročnu investiciju u našu sopstvenu zelenu budućnost - dodala je Karić. 


Integracija ESG principa u poslovanje postaje sve važnija ne samo zbog regulatornih zahtjeva i pritiska kontrolora, već i zbog moralne obaveze prema budućim generacijama. No, budući da je ESG i dalje relativno nepoznat koncept, Karić je naglasila potrebu edukacije, kako organa vlasti tako i javnosti.  


- U tom kontekstu, zahvalna sam organizatoricama današnje konferencije, Women in Adria, što su prepoznati važnost teme i osigurali platformu za promociju različitih primjera održivosti. Razgovarati, razmjenjivati iskustva i dijeliti primjere dobrih praksi je od velike koristi za sve, a pogotovu za nas u realnom sektoru - zaključila je Karić.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook