ovo je spisak

Grad milionera u BiH sve je bogatiji: Povećan broj onih sa 'šest nula'

Biznis Klub14.04.24, 11:39h

Grad milionera u BiH sve je bogatiji: Povećan broj onih sa 'šest nula'
Iz svega valja zaključiti da je broj milionera u Živinicama prošle godine vjerovatno porastao za desetak građana koji su se priključili “klubu milionera”

 

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu buru reakcija u javnosti, a ovo mjesto prozvano je “gradom milionera”.


Ovaj podatak, podsjetimo, u razgovoru za naš portal je iznio dr. Samir Vildić, predsjednik UO Fondacije poduzetnika u BiH. Prema njegovim riječima, statistički (odnosno procentualno prema broju stanovnika) Živinice imaju mnogo više milionera nego jedan Berlin, odnosno imaju isto milionera kao jedan Keln.

 

BiznisInfo.ba je ranije, istražujući istinitost ovog podatka, došao do informacije da je u Živinicama u 2022. godini bilo 110 kompanija koje su imale prihode od preko milion KM, iz čega smo zaključili da je realno da ukupno u gradu ima više od 150 milionera (detaljnije obraloženje niže u tekstu).

 

 Prema ažuriranim informacijama, broj “milionskih” kompanija u Živinicama je porastao u 2023. godini na 117. Istovremeno, mnoge od ovih kompanija su poboljšale svoj rezultat – neke za po nekoliko miliona, a neke i za nekoliko desetina miliona maraka.

 

Ukupni prihodi ovih kompanija, dakle, značajno su porasli, kao i broj onih koji su se premašili spomenuti iznos u prihodima.

 

Iz svega valja zaključiti da je broj milionera u Živinicama prošle godine vjerovatno porastao za desetak građana koji su se priključili “klubu milionera”.

 

Ovo ne čudi, jer je grad poznat po svom ambijentu koji je “prijateljski” nastrojen prema biznisu. Naprimjer, prema podacima iz 2021., u Živinicama obrt možete otvoriti za dva sata, a dobiti građevinsku i urbanističku saglasnost za tri dana. Stoga nije slučajno što u industrijskoj zoni Ciljuge 2 posluje veći broj domaćih i stranih kompanija, među kojima su ozbiljni investitori iz Austrije i Njemačke.

 

Osim toga, stanovnici ovog grada poznati su kao poduzetni i mnogo od njih bave se privatnim biznisom. Također, već sama vožnja kroz Živinice pokazuje da se radi o gradu sa dobrom kupovnom moći, s obzirom na ogroman broj prodajnih objekata u kojem se nude sve vrste robe.

 

Napomenimo da, kada se govori o “milionerima”, tu se ne misli na ljude koji imaju milion KM u kešu, već one koji imaju ukupnu imovinu u toj vrijednosti.

 

Firma koja ima godišnji promet od milion KM ne mora nužno vrijediti toliko na tržištu. Vrijednost firme zavisi i od drugih faktora, poput imovine, dugova, profitabilnosti itd. Isto tako, firma koja ima manji godišnji promet može vrijediti preko milion maraka, ako je zdrava i visokoprofitabilna. Pritom treba naglasiti da neke firme imaju više vlasnika, odnosno da iza nekih od njih stoji više milionera.

 

Dalje, nisu svi milioneri zahvljujući firmama. Neki svoje bogatstvo baziraju na drugoj vrsti imovina, najčešće na nekretninama. U Živinicama ima veliki broj luksuznih nekretnina, od kojih su mnoge izgrađene posljednjih godina.

 

 Spisak 10 najvećih kompanija u Živinicama po ukupnim prihodima u 2023. godini:

 

Omega – 95.794.751 KM


Profine BH – 67.461.161 KM


Alfe-MI – 63.837.058 KM


AFT Bosnia 52.615.225 KM


Elsta Mosdorfer Bosnia – 51.634.092 KM


Disk – 41.864.825    KM


Sonra – 40.533.021 KM


Star-Centar – 29.753.234 KM


Aden – 22.618.793 KM


Deceuninck – 17.707.803 KM

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook