oštra poruka

Američka ambasada otvoreno zaprijetila Dodiku: Griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH ka sukobu!

Front12.04.24, 13:36h

Američka ambasada otvoreno zaprijetila Dodiku: Griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH ka sukobu!
"Svaki pokušaj entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice da se otcijepi je antidejtonska akcija koja se neće tolerirati"

 

 

"Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u entitetu Republika Srpska u bi se oduzelo osnovna demokratska prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.


Bilo koji izbori sprovedeni po neustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji su uključeni u njegovu organizaciju bavili bi se antidemokratskim, neustavnim i antidejtonskim aktivnostima.


Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera i da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto", saopšteno je danas na platformi X iz Američke ambasade u BiH. 


U istom postu, iz ambasade su uputili otvoreno upozorenje Miloradu Dodiku.


“Milorad Dodik griješi ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on slijedi svoju secesionističku agendu i gura BiH ka sukobu. Svaki pokušaj entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice da se otcijepi je antidejtonska akcija koja se neće tolerirati. Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska, ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne predviđa pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica odvoji”, zaključili su iz Ambasade.

 

 

(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook