privremeno ili?

Važno upozorenje stručnjaka: Moguća nestašica ovih lijekova

Hronika09.04.24, 18:41h

Važno upozorenje stručnjaka: Moguća nestašica ovih lijekova
Iz Agencije su naveli kako dozvolu za stavljanje u promet u BiH trenutačno ima 4295 lijekova

 


Prema riječima prim. mr. ph. Nataše Grubiše, ravnateljice Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, najveći problem je s lijekovima koji su na bolničkoj listi

 

Upozorenja veleprometnika lijekova još s početka godine, gdje navode da bi na tržištu moglo doći do dugoročnijih prekida u lancu opskrbe, odnosno nestašica lijekova većih razmjera, mogla bi se obistiniti, piše Večernji list BiH. Gotovo svakodnevno stanovnici Bosne i Hercegovine dolaze u situaciju da nekog od lijekova koje koriste godinama nema u ljekarnama.

 

Najčešće je riječ o privremenoj nestašici, međutim, neki od proizvođača lijekove povlače trajno te ih više nije moguće nabaviti u Bosni i Hercegovini, a oboljele osobe primorane su tražiti zamjenu ili lijek kupovati u nekoj od susjednih zemalja gdje se isporučuje. Činjenice da bi tržište lijekova moglo biti poremećeno, svjesni su i u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Prema riječima prim. mr. ph. Nataše Grubiše, ravnateljice Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, najveći problem je s lijekovima koji su na bolničkoj listi. Mišljenja je kako će se, da bi se izbjegli problemi u liječenju, ubrzo trebati praviti zamjenske liste onako kako su to uradile zemlje u okružju. Ističe kako Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH kontinuirano prati situaciju na terenu, međutim, trenutačno ne mogu jamčiti što će se dogoditi u idućem razdoblju.

 

Naglasila je kako su o svemu upozorili i Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao nadležno ministarstvo, ali i entitetska ministarstva zdravstva da malo više obrate pozornost i pripreme se na nestašice do kojih bi moglo doći. - Još uvijek je sve pod kontrolom, odnosno nestašice koje bilježimo nisu eskalirale, ali se upravo to može dogoditi. Moramo ozbiljno pristupiti tome i vidjeti koji su to zamjenski lijekovi koji moraju biti jednaki, znači da liječnici znaju što iz koje farmakološke skupine mogu kojim lijekom zamijeniti - kazala je Grubiša. Iz Agencije su naveli kako dozvolu za stavljanje u promet u BiH trenutačno ima 4295 lijekova. Veći broj lijekova ima takozvane generičke paralele, što je lijek s istom aktivnom supstancijom od drugog proizvođača.

 

Međutim, iz Agencije su istaknuli kako nije dovoljno da lijek ima važeću dozvolu za stavljanje u promet u BiH, nego da je i dostupan pacijentima. Podsjetimo, nedavno je objavljeno kako se trenutačno u ljekarnama u ovoj zemlji ne može kupiti antibiotik Ospen te da je riječ o privremenoj nestašici lijeka jer je proizvođač najavio i datum kada će lijek biti ponovno dostupan na tržištu Bosne i Hercegovine.

 


Uz spomenuti antibiotik, stanovnici privremeno neće moći kupiti ni Amitriptilin. Riječ je o lijeku koji se koristi za liječenje velikog depresivnog poremećaja u odraslih, liječenje neuropatskog bola u odraslih, profilaktičko liječenje kronične tenzijske glavobolje u odraslih, profilaktičko liječenje migrene u odraslih, kao i liječenje noćne enureze u djece u dobi od 6 godina i više nakon što je isključena organska patologija.

 

Za razliku od spomenuta dva lijeka koja bi uskoro trebala ponovno biti dostupna u ljekarnama diljem BiH, za lijek Maprotilin proizvođač je najavio trajno povlačenje s tržišta. Riječ je o lijeku koji također spada u skupinu antidepresiva. Prijavljen je i trajni prekid opskrbe lijekom hormona rasta somatropin, koji će biti zamijenjen drugim proizvođačem.

 

Somatropin je hormon koji u djece, s njegovom dovoljnom proizvodnjom u tijelu, stimulira linearni rast i povećava brzinu rasta. Prema tvrdnjama veleprometnika, osnovni i glavni uzrok nestašica je globalno narušen lanac opskrbe, što je prouzročeno pandemijom i aktualnim ratovima na europskom kontinentu, a opet je to sve posljedica ovisnosti proizvodnje lijekova o globalnim mjestima proizvodnje aktivnih supstancija, koje su na istoku.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook