šta kaže statistika

Ovo je prosječna starost automobila koje voze građani BiH

Hronika02.04.24, 19:53h

Ovo je prosječna starost automobila koje voze građani BiH
Samo oko 2% ukupnog voznog parka u BiH čine vozila mlađa od pet godina, dok čak petina vozila na cestama ima više od 26 godina.

 


Bosna i Hercegovina nije jedina zemlja koja se suočava s izazovima u vezi s starošću vozila na cestama. Analiza službene statistike otkriva zanimljive trendove i razlike u odnosu na druge zemlje Europe.

 

Prosječna starost automobila u BiH iznosi 17 godina. Samo oko 2% ukupnog voznog parka u BiH čine vozila mlađa od pet godina, dok čak petina vozila na cestama ima više od 26 godina.

 

38% vozila je starije od 23 godine. Prema prikupljenim podacima za proteklu godinu možemo zaključiti da je prosječna starost vozila u BiH 17 godina, što je, kad uporedimo s godinom ranije, bolje, jer je 2022. prosječna starost bila 19 godina”, kaže Silma Muminović iz Sektora za preventivu i obrazovanje BIHAMK-a javlja BHRT.

 

Slovenija, iako su prosječna vozila u Sloveniji nešto starija od austrijskih, irskih i danskih, s prosječnom starošću od 12 godina, ipak se ističu kao regija s relativno mladim vozilima u poređenju s prosjekom u Europi.

 

Bude i vozila sada 30 i više godina, s početka 90-ih. Dolf dvojke imate popularan model na našim prostorima, pojavi se poneki, ali je sve manje. Neko pravilo je što je auto mlađe to je i bolje stanje vozila, mada ne mora da znači, u suštini stvar je na vozačima i vlasnicima vozila. Odgovornost prema vozilu je glavna stvar”, ističe šef servisa automobila Miljan Janjić.

 

Ovi podaci pokazuju da postoji značajna varijacija u starosti vozila širom Europe, a to ima i direktan utjecaj na sigurnost u saobraćaj.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook