Predsjednik RS-a

Dodik: Ne postoji državna koalicija, Konakovićev pristup je 'kolektivna budalaština' njega i partnera

Front02.04.24, 16:52h

Dodik: Ne postoji državna koalicija, Konakovićev pristup je 'kolektivna budalaština' njega i partnera
Dodik je kazao da je jedna od tački dnevnog reda bila i najavljena Rezolucija u Srebrenici čije je usvajanje najavljeno za sjednicu Generalne skupštine UN-a krajem ovog mjeseca

 

 

U Banjaluci je danas održan sastanak koalicionih partnera ovog entiteta, a glavni akteri su se obratili na kraju. Milorad Dodik je poručio da će kolektivno odbaciti prijedloge koji su najavljeni na sjednici Generalne skupštine UN-a, te se osvrnuo na aktuelnu situaciju, javlja N1.

 

Dodik je kazao da je jedna od tački dnevnog reda bila i najavljena Rezolucija u Srebrenici čije je usvajanje najavljeno za sjednicu Generalne skupštine UN-a krajem ovog mjeseca. Također, ponovo je negirao genocid u Srebrenici, te je izjave ministra Elmedina Konakovića nazvao “glupim pristupom”.

 

- Mi smo stavili na dnevni red najvažnija pitanja naših odnosa ali isto tako i pitanja važna za RS. Sve je vezano za prijedlog Generalne skupštine UN o određenim tekstovima, to smo odbacili. Mi ćemo usvojiti izvještaj međunarodne komisije, a koji je dostavljen cjelokupnoj javnosti, tu stoji da u Srebrenici nije bilo genocida. Tu stoji da u čitavom periodu rata je stradalo 3.741 osoba, a da je na istom prostoru stradalo preko 2.500 Srba. S obzirom da za genocid mora postojati namjera jednog naroda da eliminiše drugi, to nije dokazano. Mogli ste da čujete glupi pristup Konakovića o Vučiću da se skine kolektivna odgovornost. Ne postoji kolektivna odgovornost, nego kolektivna budalaština Konakovića i partnera“.

 

Ovo je loše, ta njihova pozivanja na pomirenje u BiH su promašena zbog činjenice da pokušavaju satanizovati RS i jedan narod. NSRS će nas podržati, a naša javnost će biti upoznata s tim. Postoje neki drugi odnosi vezano za nastalu situaciju jer je Šmit uradio to što je uradio”.

 

Pokušavaju natovariti veće probleme za RS i Srbe, ući u materiju Izbornog zakona mogu samo diletanti i oni koji se hrane mržnjom. Oni koji mrze oni najviše i gube. Mislimo da postoji kolektivan pristup mržnje prema RS od strane Bošnjaka koji žele da devastiraju Srpsku i nestane kao neželjeni faktor. S druge strane, nama je željeni faktor. Mogu govoriti šta hoće, ali uporno nam servisirati samo mržnju, doći će do trenutka da više o tome nećemo moći razgovarati - kazao je Dodik.

 

- Naši rokovi nisu uslovi, nego ponuda. Pozivamo na razum, ali želim da budu nerazumni i prepuste nam mogućnost da usvojimo republički izborni zakon. To nije nikakav antiustavni poduhvat. U članu 1B piše da CIK provodi izbore za Predsjedništvo i Predstavnički dom i ništa više. To što su oni uzurpirali ranije pravo da provode izbore ne znači da nisu u pravu - dodao je Dodik.

 

- Ne postoji državna koalicija. NIkakva koalicija na nivou BiH ne postoji”, kazao je Dodik dok je odgovarao na pitanja. “Ne postoji koalicija, niti je BiH država u smislu u kojem to žele da kaže. Na unutrašnjem planu RS je država više nego BiH - poručio je.

 

Petar Đokić je kazao da se ovom saradnjom rješavaju pitanja koja postoje u radu svake koalicije.

 

- Razgovarali smo i imamo snažnu volju da sarađujemo u najboljem interesu za RS. Ovom saradnjom želimo riješiti neka pitanja koja postoje u radu svake koalicije i sada postoji volja da se ta pitanja rješavaju efikasnije nego ikad. Stojimo čvrsto u odbrani RS od svakog neprincipijelnog uticaja, od OHR-a i Šmita, kao i dijela međuanrodne zajednice. Osuđujemo svaki pokušaj destrukcije koji dolazi iz RS koji olako prihvataju da rade ono što stranci traže od njih. Uvjeren sam da će naša politika u budućnosti biti dominantna i da će se na njoj u budućnosti zasnivati razvoj i život u RS - istakao je.

 

Nedeljko Čubrilović je kazao da “odbacuju sve što se nadvilo nad RS”.

 

- Vrijeme je bilo da koalicioni partneri razgovaraju i konkretizuju svoje korake. Ovo je pravo vrijeme da definišemo naredne korake. Koalicija je spremna za funkcionisanje sa velikim stepenom jedinstva i za lokalne izbore, pa i dalje. Te izbore ćemo pripremiti na najbolji mogući način i dokazati da imamo snagu da vodimo RS bez obzira što smo u poziciji. Sve ono što se nadvilo nad RS mi odbacujemo i kažemo da moraju da se poštuju odluke i konvencije koje su potpisane, a ne koje neko tumači kao duh nekog zakona - navodi.

 

Darko Banjac je poručio da će u RS biti historijski izbori jer će biti raspisani na bazi republičkog zakona.

 

- Ovo će biti historijski izbori jer će ih RIK raspisati na bazi republičkog izbornog zakona. Republika Srpska ima tu nadležnost i pravo da provodi izbore u lokalnim skupštinama. Pokušali smo dati šansu i naglasiti da se krši Dejtonski sporazum, da se svi politički subjekti dogovore, ali očigledno “sijela” po raznim ambasadama su mnogo jača i ići ćemo u pravcu donošenja izbornog zakona RS. Najveću političku i pravnu bitku će snositi predsjednik RS i Vlada RS. Mislim da je put kojim je krenula RS ne samo put očuvanja Dejtonskog sporazuma, nego očuvanja državnih zajednica. Bez entiteta ne postoji ni državna zajednica. Mislim da ćemo pokazati stabilnost čitave RS - kazao je Banjac.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook