Održivost penzionog fonda

Koliko novca se na ime doprinosa uplati godišnje, a koliko je potrebno za isplatu penzija?

Hronika02.04.24, 10:00h

Koliko novca se na ime doprinosa uplati godišnje, a koliko je potrebno za isplatu penzija?
Trenutno je odnos 1,23 zaposlenika na jednog penzionera. Ovaj omjer je u približno isti već oko 15 godina

 

 

Ovogodišnji Budžet Federacije BiH iznosi blizu 7,5 milijardi i rekordan je, međutim iz Vlade Federacije BiH može se vrlo često čuti kako dobar dio budžeta ide na isplatu penzija, nekih 3,2 milijarde KM, piše Faktor.


Postavlja se pitanje da li u konačnici toliko novca ide za penzije ili jedan dio, s obzirom na godišnje prihode od uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.


Pojašnjenje koliko je novca na godišnjem nivou potrebno za isplatu penzija, a koliko se u toku godine uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zatražili smo u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

 

- U 2023. godini, za isplatu penzija utrošeno je 3.141.754.222,07 KM. Prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosili su 2.821.438.130,52 KM. Penzije se, pored doprinosa koji su dominantan izvor prihoda, finansiraju i iz budžetskih sredstava - navodi Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.
 

Upitali smo da li je tačno da će za osam godina za isplatu penzija trebati šest milijardi i da bez svježeg kapitala neće biti mogućnosti za njihovu isplatu.


- Predviđanja koliko će sredstava trebati u bližoj ili daljoj budućnosti, nezahvalna su u kontekstu jednostavnih medijskih objava. No, svakako relevantne projekcije postoje i uključuju niz faktora, koje bi bilo prezahtjevno pojašnjavati u ovakvom obliku,


Projekcije ukupnog godišnjeg iznosa isplate penzija za 2032. godinu, tj. za osam godina, kreću se u rasponu od 5,1 milijardi KM (optimistična varijanta) do 6,2 milijarde KM (pesimistična varijanta) .


Neophodno je napomenuti da je u članu 79. Zakona o PIO određena formula za redovno usklađivanje penzija na takav način da će bilo koji postotak redovnog usklađivanja biti rezultat učinka ostvarenog ekonomskog rasta i inflacije. To će ujedno imati za rezultat i porast prihoda od doprinosa za penzijsko osiguranje u istom postotku koliki je i postotak porasta penzija, tako da sistem penzijskog osiguranja ne bi bio ugrožen - govori Kvesić.


Osvrnuo se na pitanje koliko radnika ide na jednog penzionera.


- Trenutno je odnos 1,23 zaposlenika na jednog penzionera. Ovaj omjer je u približno isti već oko 15 godina - kazao je Kvesić.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook