foto/ i ovo je bih

U podnožju čuvene bh. planine: Nova oaza za ljubitelje aktivnog turizma, ali i dobrog vina

Biznis Klub30.03.24, 14:57h

Ovo područje je od davnina poznato po izvorima termalnih i mineralnih voda. Danas je na jednom od glavnih izvora smještena specijalizirana ustanova za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“, a u planu je i dodatni razvoj banjskih kapaciteta

 

 


Iako još ne spada među turistički najpopularnija odredišta u Bosni i Hercegovini, Kozarska Dubica jedna je od onih općina čiji će prirodni, gastronomski i kulturno-povijesni aduti u budućnosti sigurno privlačiti sve veći broj domaćih i stranih gostiju.


Zbog svog geografskog položaja na sjeverozapadu Bosne, uz granicu s Hrvatskom, Kozarska Dubica je podjednako blizu i domaćim i gostima iz Hrvatske, Slovenije, ali i Srbije i drugih zemalja iz našeg šireg okruženja.


Marijana Kotur iz Turističke organizacije Kozarske Dubice ističe da će u narednom periodu znatno aktivnije raditi na uređenju i promociji turističke ponude, jer je, kao i u mnogim drugim lokalnim zajednicama u BiH, turizam prepoznat kao gospodarska šansa.


- Cilj je da ne budemo usputna stanica za posjetitelje, već da svojom ponudom privučemo goste koji bi tu aktivno provodili dva, tri i više dana. Mi svakako računamo na našu dijasporu, ali i na druge goste. Sigurno je da se ovdje ima što vidjeti i doživjeti, a uz eventualno povezivanje sa susjednim lokalnim zajednicama i turistička ponuda bila bi znatno bogatija, ističe Kotur.


Osim rijeka Save i Une, koje privlači kupače i ribolovce, Kozarska Dubica je već sad atraktivna za ljubitelje aktivnog odmora zbog brojnih pješačkih staza koje kreću iz podnožja Kozare. Jedno od omiljenih polazišta planinara i ljubitelja pješačenja u prirodi je manastir Moštanica, koji je ujedno i centar vjerskog turizma u ovom kraju. Riječ je o jednom od najznačajnijih manastira Srpske pravoslavne crkve na prostoru BiH, koji čuva sjećanje na pet stoljeća duge i burne prošlosti. Na granici dva velika carstva sudbina manastira je bila teška – osam puta je paljen i pljačkan pa obnavljan. U njegovoj blizini su grob i spomenik čuvenog hajduka Petra Popovića Pecije.


U Kozarskoj Dubici stoljećima egzistiraju i druge vjerske zajednice, a svojom ljepotom pozornost posjetitelja privlače Gradska džamija Sulejmanija, čiji je harem proglašen nacionalnim spomenikom BiH te Čaršijska džamija – Cerića-bega u središtu grada. Prije deset godina završena je i obnova rimokatoličke crkve Uzvišenja sv.Križa koja također upotpunjuje šaroliku vjersku sliku Kozarske Dubice.


Ovo područje je od davnina poznato po izvorima termalnih i mineralnih voda. Danas je na jednom od glavnih izvora smještena specijalizirana ustanova za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“, a u planu je i dodatni razvoj banjskih kapaciteta.


Kao i cijelo Potkozarje, Dubica se može pohvaliti bogatom gastronomskom ponudom, uključujući seoska gazdinstva u blizini grada. Ono što je posebno zanimljivo je obnova vinogradarstva na području Kozarske Dubice. Iako prostor Bosne generalno, pa i Krajine malo tko vezuje uz vinarstvo, podaci iz vremena austrougarske uprave govore da su upravo na obroncima Kozare bili masovni zasadi vinove loze. Ta se tradicija u kasnijem razdoblju izgubila, a nekoliko obitelji su u zadnja dva desetljeća hrabro krenuli u oživljavanje vinogradarstva u Kozarskoj Dubici.


U vinogradu obitelji Panić su zasadi vrhunskih sorti grožđa od kojih su najzastupljenije chardonnay, pinot noir i cabernet sauvignon. Od tih sorti se u „Podrumu Panić“ prave kvalitetna vina, u čijoj degustaciji u autentičnom prirodnom ambijentu uživaju brojni posjetitelji. Vlasnik vinarije, Predrag Panić najavljuje nove zasade vinove loze i povećavanje proizvodnje vina koje polako ugrožava dominaciju rakije kao prepoznatljivog pića Kozare i Potkozarja.


Za razliku od većine manjih gradova i općina u BiH, Kozarska Dubica nema problem s hotelskim smještajem. Jedan od najpoznatijih Dubičana, Milan Janković, široj javnosti poznat kao Philip Zepter, odlučio je u svom gradu otvoriti moderan hotel koji je danas dio grupacije Zepter hotela. Na samoj obali Une hotel nudi smještaj i brojne usluge koje Kozarsku Dubicu čine još privlačnijim odredištem za turiste iz BiH, susjednih zemalja, ali i ostatka svijeta.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook