KONAKOVIĆ O SLJEPILU PREDSJEDNIKA SRBIJE

Strašna je Vučićeva konstatacija... Opet propušta priliku da pokaže hrabrost i stavi tačku na genocid u Srebrenci!

Front30.03.24, 11:58h

Strašna je Vučićeva konstatacija... Opet propušta priliku da pokaže hrabrost i stavi tačku na genocid u Srebrenci!
Strašna je Vučićeva konstatacija „da to svijet radi da pokaže da postoje muslimani, koje svijet podržava, poredeći to sa trenutnom situacijom u Gazi“. Ne shvata da zaista cijeli svijet to radi zbog ljudskih, civilizacijskih vrijednosti - ističe šef bh. diplomatije

 

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegvovine Elmedin Konaković izjavio je danas da predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić još jednom propušta priliku da pokaže hrabrost i liderstvo i stavi tačku na genocid u Srebrenici.


-  Vučić propušta priliku da podrškom Rezoluciji, koja u međunarodnim okvirima znači jako puno, zapravo možda i stavlja tačku na genocid u Srebrenici presudom međunarodnog suda. On ponovo stvari vodi u suprotnom pravcu, lobira za neusvajanje rezolucije, ima neka svoja posebna objašnjenja zašto to radi. Zapravo bi najbolje bilo da podrškom toj rezoluciji doprinese skidanju kolektivne odgovornosti sa srpskog naroda – izjavio je Konaković za Fenu reagujući na jučerašnju izjavu predsjednika Srbije Aleksandara Vučića kako Bošnjaci spremaju Rezoluciju o Srebrenici i da će ih u tome podržati zapadne sile, a da će se Srbija tome usprotiviti.


Navodi da je strašna Vučićeva konstatacija „da to svijet radi da pokaže da postoje muslimani, koje svijet podržava, poredeći to sa trenutnom situacijom u Gazi“.


- Ne shvata da zaista cijeli svijet to radi zbog ljudskih, civilizacijskih vrijednosti. Mnogo je zemalja širom svijeta koje se sjećaju i obilježavaju genocid, uče djecu šta sa zaista tamo desilo. To ljudi širom svijeta rade zbog budućnosti, a nikako zbog prošlosti. On ponovo genocid naziva tragedijom, zločinom, još uvijek ne koristi tu adekvatnu riječ, a stalno se poziva na neko međunarodno pravo kada govori o drugim temama, dok istovremeno grubo krši međunarodno pravo, ne prizanaje presude sudova sa kojima Srbija ima obavezu sarađivati i zbog svog zakonodavstva. Zbog toga sam siguran da nema dovoljno kredibiliteta kada govori o međunarodnom pravu i po drugim temama – kazao je šef bh. diplomatije.  


Konaković se osvrnuo i na djelovanje vlasti u Srbiji koje su nagradile studentice koje su veličale ratne zločince, koje su tada poručile „nismo vas dovoljno pobili“, a danas  te sudentice u  Srbiji imaju punu stipendiju tamošnjih vlasti, što po njegovim riječima još jednom oslikava Vučićev stvarni pristup prema ovoj cijeloj temi.


- U dijelu u kojem on kaže da će razgovarati s Dodikom, a da će i dalje odnos svijeta prema Dodiku biti isti, bilo bi dobro, ako ima utjecaj na Dodika, da mu objasni da prestane sa secesionističkim porukama i aktivnostima. Upozoravo sam više puta i Dodika i ostale političare u RS-u, da će ovakva politika i njega i entiitet voditi u sve dublju izolaciju, što se upravo dešava. Sada ih upozoravam da će sigurno biti još gore ako ovako nastave i  da neće donijeti ništa dobro ni njima lično, ali nažalost ni narodu koji živi u bh. entitetu RS, niti samom entitetu – kazao je Konaković.


Političarima u RS-u poručio je da „imaju priliku da zajedno kreiraju ambijent koji svim ljudima u BiH, pa i bh. entitetu RS, poprave uslove života, da ostave mlade ljude na svojim ognjištima, a ne da entitet i dalje vode u duboku izolaciju“.


Vučiću  je poručio da ako zaista misli dobro Srbiji i Srbima u regionu treba da podrži  Rezoluciju o Srebrenici.


- Da bi  to uradio za to treba hrabrost i liderstvo, koji on, u ovom slučaju, još uvijek nije pokazao – kazao je Konaković.


Naveo je da  BiH danas ima diplomatiju koja će adekvatno odgovoriti na sve aktivnosti Srbije, ali i drugih zemalja.


- Na svaku dobru od nas mogu očekivati dvije dobre, ali na svaku lošu isto tako. Ova  diplomatija nikada neće trgovati istinom o našem stradanju, kao što su neke prethodne prilikom procesa obnove  tužbe za reviziju presude. Za nas je to zaista suštinski prevažno i s tim se nikada nećemo igrati - istakao je Konaković.   


Šef bh. diplomatije smatra da je međunarodni kredibilitet bh. diplomatije danas mnogo bolji, ali između ostalog i zbog činjnice da nakon svega što se desilo u odnosima sa Srbijom, nakon bolne prošlosti, imaju snage solidarisati se sa Srbijom  kad se desio tužni  masakr u osnovnoj školi u Beogradu, kada je on lično položio cvijeće na mjesto stradanja, te da je BiH tada proglasila dan žalosti zbog stradanja učenika.   


-  Iz naših poteza Vučić bi mogao naučiti puno jer vidimo da civilizirani svijet, a posebno međunarodna diplomatija zaista takve stvari traži. Međutim za te odluke, treba i ljudskost i hrabrost. Vučić ne pokazuje ni ljudskost ni hrabrost kada je riječ o ovom procesu koji se tiče Rezolucije Generalne skupštine UN - zaključio je Konaković u izjavi za Fenu.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook