FOTO/ OTVORENA DO 28. APRILA

Srcem za djecu – dizajn od ideje do realizacije: Izložba Sabine Cvjetković posvećena djeci oboljeloj od raka

Kultura29.03.24, 16:35h

U galeriji AB Maglaj otvorena izložba Sabine Cvjetković posvećena djeci oboljeloj od raka

 

 


U Ateljeu i galeriji AB Maglaj otvorena je izložba “Srcem za djecu – Dizajn od ideje do realizacije” slikarke, animatorice i grafičke dizajnerice Sabine Cvjetković, a postavka će se moći pogledati sve do 28. aprila.


Radi se o Sabininoj prvoj samostalnoj izložbi, a obuhvata radove iz oblasti grafičkog dizajna snažnog altruističkog pečata. Izloženo je 10 motiva i šara koji čine kolekciju “Srce za djecu”. Ovi motivi kroz boje i oblike oživljavaju vrijednosti Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka i nalaze se na odjevnim predmetima iz kolekcije Srce Shopa čijom kupovinom direktno pomažete rad udruženja. Kroz fotografije Aide Redžepagić, Radoša Jovanovića i Marka Jovančića prikazana je i primjena motiva.


- Počelo je tako što sam ja, prije četiri godine, za svoj magistarski rad radila prijedlog za vizuelni identitet Roditeljske kuće. U okviru rada sam dizajnirala tipografiju Kockalica, inspirisanu dječijom igrom. Ideja je bila da Kockalicom ispišem neke motive koji bi se aplicirali na različite nosive predmete. Ispisala sam pet motiva i pet akcija Roditeljske kuće i Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, a koje govore o udruženju i sa ciljem da se njihov rad približi ljudima i da im, kada se motivi apliciraju na nosive predmete, bude interesantno i ne kupuju samo iz empatije. Uz svaki proizvod dolazi i Kockalica te mogu i dešifrovati motive. Odbrani rada su prisutstvovali članovi udruženja te je tu i započela naša saradnja. Ideja im se jako svidjela. Pratila sam već njihov rad i sve sam, zapravo, pokrenula jer sam vidjela da u svom web shopu imaju jednu malu šolju. Pomislila sam kako bih, kao grafički dizajner, mogla pomoći udruženju… Neke od fotografija će izaći i u drugom izdanju knjige britanskog izdavača Bloomsbury Publishing ‘Mastering Type’, a koja okuplja razne primjere iz svijeta tipografije - izjavila je autorica za DEPO Portal.


Dodala je i kako se ponosi što je plemenitost ove priče okupila dosta bh. kreativaca te što ima priliku kreirati i nove motive za nadolazeće kolekcije.


(DEPO PORTAL/A.Učambarlić)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook