Preminuo u 80. godini

Poznat termin dženaze uglednom akademiku Abdulahu Sidranu

Hronika25.03.24, 12:53h

Poznat termin dženaze uglednom akademiku Abdulahu Sidranu
Sidran će biti ukopan u haremu Ferhadija džamije, dok će tevhid biti proučen istog dana poslije ikindije namaza u Ferhadija džamiji

 

 

Dženaza jednom od najistaknutijih predstavnika književne, pjesničke i scenarističke scene u Bosni i Hercegovini Abdulahu Sidranu bit će klanjana u srijedu, 27. marta, u 15.40 sati nakon ikindije namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

 

Sidran će biti ukopan u haremu Ferhadija džamije, dok će tevhid biti proučen istog dana poslije ikindije namaza u Ferhadija džamiji.

 

Komemoracija Sidranu bit će upriličena istog dana u 12 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

 

Abdulah Sidran rođen je 2. oktobra 1944. godine u Sarajevu, a nakon duge i teške bolesti preminuo je 23. marta u 80. godini života.

 

Ostat će upamćen kao scenarista filmova "Sjećaš li se Dolly Bell?", "Otac na službenom putu" Emira Kusturice, "Kuduz" Ademira Kenovića. Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

 

Neka od njegovih književnih djela su: "Bolest od duše", "Zdravo Bosno, stižem iz Sarajeva", "Zašto tone Venecija", "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce", "Sarajevski tabut", "Morija", "Pjesme poslije rata" i brojne druge.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook