Uputili saučešće porodici

Federalno ministarstvo kulture i sporta: Sidranov život je bila riječ

Hronika25.03.24, 12:33h

Federalno ministarstvo kulture i sporta: Sidranov život je bila riječ
U tom ministarstvu navode da je zauvijek zaspao pisac, pjesnik, scenarista, Sarajlija sa adresom stanovanja diljem Bosne i Hercegovine. "Možda tu i leži sva snaga njegove riječi. A ta snaga je uobličena brojnim i sasvim različitim priznanjima. Njegov život bila je riječ"

 

 

Federalno ministarstvo kulture i sporta uputilo je danas povodom smrti istaknutog bosanskohercegovačkog pisca, pjesnika i scenariste Abdulaha Sidrana izraze iskrenog saučešća njegovoj porodici.

 

U tom ministarstvu navode da je zauvijek zaspao pisac, pjesnik, scenarista, Sarajlija sa adresom stanovanja diljem Bosne i Hercegovine. "Možda tu i leži sva snaga njegove riječi. A ta snaga je uobličena brojnim i sasvim različitim priznanjima. Njegov život bila je riječ".

 

- Napisana na ovaj ili onaj način, a o svojoj najvećoj ljubavi – pisanoj riječi jednom prigodom je rekao:

 

"A jedna je stvar, sine moj, zbog toga vrlo 'zafrkana': da nas je neko, u ono doba, hiljadu puta zapitao: 'Hoćete li baš tim, književnim, poslom da se bavite?' - mi bismo mu sto hiljada puta rekli: 'Da, mi hoćemo da pišemo!' A da smo - daj il’ ne daj, Bože - znali kako se preskupo, vlastitom kožom, u vlastitome životu, skupo i preskupo, svako slovo plaća, da nijedna rečenica, a kamoli knjiga, ne može biti sastavljena ni skrojena dok se krvavim životom ne plati, da li bismo na to pitanje drukčije odgovorili? Ti, znam te, Dario, ne bi! Nego bi reko. 'Neka košta šta košta!" - navodi se u pismu saučešća Federalnog ministarstva kulture i sporta.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook