Nakon bunta ljekara

U Dom zdravlja KS ušla inspekcija: Pedijatri angažirali advokata, je li menadžment kršio ugovore

Hronika25.03.24, 12:11h

U Dom zdravlja KS ušla inspekcija: Pedijatri angažirali advokata, je li menadžment kršio ugovore
Dvadesetak dana poslije pedijatri kažu "kako je stanje i dalje isto, da su dogovoreni sastanci, ali da nijedan još nije održan sa menadžmentom Doma zdravlja KS na čijem je čelu sada v. d. generalnog direktora Milan Mioković

 

 

Početkom marta Faktor je pisao o buntu pedijatara u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo koji su se pobunili protiv, kako su tada naveli, "višegodišnjeg nezakonitog rada nedjeljom i praznicima, te je pitanje dana kada će kolektivno odbiti da dođu na svoja radna mjesta".


Situacija je toliko eskalirala da su njih 20-ak angažirali i advokata Armina Mušiju da ih zastupa u pokušaju iznalaženja rješenja sa menadžmentom ove javne ustanove.
O svemu je početkom marta obaviještena i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS kojoj je upućen zahtjev za inspekcijski nadzor u zdravstvenoj ustanovi.

 

Na upit Faktora iz inspekcije su odgovorili da je nadzor iz nadležnosti kantonalnog inspektora rada u JU Dom zdravlja KS izvršen 12. marta na okolnosti koje su se, između ostalog, odnosile i na "nezakoniti rad nedjeljom i praznicima pedijatara u toj zdravstvenoj ustanovi".


- Uvidom u evidencije o radnom vremenu poslodavca utvrđeno je da je ljekarima / pedijatrima omogućio da koriste sedmične odmore u skladu sa Zakonom o radu. U vezi sa raspoređivanjem na drugo mjesto rada ljekara, postupajući inspektor je zatražio stručno mišljenje Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, od čijeg tumačenja će zavisiti dalji koraci inspekcijskog nadzora - naveli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.


Kako su ljekari ranije naveli, "pedijatri u ovoj zdravstvenoj ustanovi godinama su prisiljavani da rade nedjeljama i praznicima, nesvjesni da je to mimo postojećih Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije, Pravilnika o radnom vremenu ustanove (član 3. stav 3.) i Zakona o radu (član 46.)".


- JU Dom zdravlja KS nije registrovana za rad u neradne dane, a to su nedjelja i praznici. Ljekari uopće nemaju pravo na sedmični odmor, u trajanju od 48 sati, koji je propisan Kolektivnim ugovorom doktora medicine i stomatalogije, a čiji se član 22. u ovom slučaju krši - kazali su pedijatri početkom marta.


Dvadesetak dana poslije pedijatri kažu "kako je stanje i dalje isto, da su dogovoreni sastanci, ali da nijedan još nije održan sa menadžmentom Doma zdravlja KS na čijem je čelu sada v. d. generalnog direktora Milan Mioković.   


- Mi smo angažirali advokata i upoznali ga sa kompletnom situacijom i od njega očekujemo da nas adekvatno zastupa. Nadamo se da će u narednim danima doći do tog prvog sastanka našeg advokata sa menadžmentom ustanove. Dok se to ne desi, mi nastavljamo raditi - kazala je jedna od pedijatrica.    

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook