nadogradnja portala

Unapređenje transparentnosti u sistemu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini

Hronika25.03.24, 10:46h

Unapređenje transparentnosti u sistemu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini
Pored objave otvorenih podataka, Agencija je implementirala tkzv. otvoreni interfejs za programiranje aplikacija (OpenAPI), čime se programerima zainteresiranim za razvoj vlastitih aplikacija omogućava direktan pristup podacima iz baze podataka sistema za elektronske javne nabavke

 

U sklopu svojih nastojanja da unaprijedi transparentnost i odgovornost u postupcima javnih nabavki, Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine nedavno je predstavila značajnu nadogradnju portala za elektronske javne nabavke u Bosni i Hercegovini https://ejn.gov.ba. Ova inicijativa predstavlja dio širih napora da se poboljša pristup informacijama i da se omogući efikasnije praćenje utroška javnih sredstava.


 
Nova funkcionalnost portala uključuje mogućnost preuzimanja podataka o javnim nabavkama u formatima koji su prikladni za računarsku obradu. Ovim se olakšava analiza i daljnja obrada podataka o provedenim postupcima javnih nabavki, čime se podstiče veća uključenost civilnog društva, medija, istraživačkih organizacija i šire javnosti u procese javnih nabavki.


 
Pored objave otvorenih podataka, Agencija je implementirala tkzv. otvoreni interfejs za programiranje aplikacija (OpenAPI), čime se programerima zainteresiranim za razvoj vlastitih aplikacija omogućava direktan pristup podacima iz baze podataka sistema za elektronske javne nabavke. Dokumentacija OpenAPI implementacije dostupna je na web sajtu https://open.ejn.gov.ba/docs/index.html.


 
Agencija obavještava javnost da je unaprijeđen korisnički interfejs javnog dijela sistema za elektronske javne nabavke čime se korisnicima olakšava i ubrzava pronalaženje željenih informacija o provedenim postupcima javnih nabaki u Bosni i Hercegovini. Novi sistem pretrage i poboljšana preglednost podataka su među ključnim karakteristikama ovih unapređenja. Pristup novim funkcijama sistema e-Nabavke omogućen je putem linkova https://next.ejn.gov.ba/ i https://ejn.gov.ba.


 
Ovim korakom, Agencija za javne nabavke se pridružuje globalnim trendovima veće transparentnosti i otvorenosti podataka o provedenim postupcima javnih nabavki. Implementacija pristupa otvorenim podacima u realnom vremenu predstavlja novitet u ovom segmentu, te je Bosna i Hercegovina prva zemlja u široj regiji koja je omogućila ovakav pristup svim podacima.


 
Važnost ovih koraka se ogleda u njihovom potencijalu da doprinesu smanjenju mogućnosti za zloupotrebe i korupciju, te u konačnici, da izgrade veće povjerenje između javnog sektora i građana. Agencija poziva sve zainteresovane strane da iskoriste nove mogućnosti koje pruža nadogradnja portala, s ciljem promovisanja transparentnosti i odgovornog upravljanja utroškom javnih sredstava.


 
Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine ostaje posvećena poboljšanju sistema javnih nabavki i pružanju podrške svim korisnicima novog sistema, te poziva sve zainteresirane strane na saradnju i dijalog u cilju unapređenja transparentnosti i smanjenja korupcije u javnim nabavkama u našoj zemlji.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook