Životna priča

S 57 godina saznao da mu je sestra ustvari bila majka, danas ima 75 i otkrili su mu ime oca

Nedjeljni magazin24.03.24, 16:30h

S 57 godina saznao da mu je sestra ustvari bila majka, danas ima 75 i otkrili su mu ime oca
Za razliku od ostalih u obitelji Nurse koji su školu napustili već s 15 godina, Paul je od djetinjstva bio zaljubljenik u znanost i odličan učenik

 

 

Čovjek je tajna i ako čitav život provedeš u njenom odgonetanju, nemoj reći da si uzalud proživio vijek, zapisao je ruski klasik Fjodor Mihajlovič Dostojevski. Slavni britanski genetičar sir Paul Nurse, nobelovac i direktor Instituta Francis Crick u Londonu, svoju je uspješnu karijeru posvetio otkrivanju tajni skrivenih u genima. No, svoju genetsku tajnu razriješio je u dobi od 75 godina: nakon što je s 57 godina saznao da je žena koju je smatrao starijom sestrom zapravo bila njegova majka, nedavno je otkrio i tko je bio njegov biološki otac, piše Jutarnji list.

 

Uzbudljiva priča o genetskoj tajni poznatog genetičara počinje 2006. godine kada je Paul Nurse bio na čelu uglednoga Sveučilišta Rockefeller u New Yorku i odlučio zatražiti Zelenu kartu. Ispunio je formulare, a zatim s obitelji otišao na ljetovanje u Australiju i Novi Zeland. No, američko Ministarstvo domovinske sigurnosti odbilo je njegov zahtjev s obrazloženjem da mu je izvod iz matične knjige rođenih nepotpun. Nurse je po povratku s odmora naručio originalni dokument iz Velike Britanije i kad je izvod stigao, bio je u šoku. - Na dokumentu je pisalo da je moja majka Miriam, za koju sam bio uvjeren da bila moja starija sestra. Ime oca nije bilo poznato - ispričao je Nurse u podcastu „My Family’s Secret: Sir Paul Nurse”.

 

Prvo je mislio da je neka greška, no ubrzo je spoznao da je dokument originalan i da je on 57 godina živio u uvjerenju da su ljudi koje je smatrao svojim roditeljima zapravo njegovi djed i baka, a Miriam, njegova 18 godina starija sestra, u stvari njegova majka. Danima je bio u košmaru, a zatim je odlučio istražiti istinu o svom porijeklu. No, problem je bio što je Miriam umrla 2000. godine, a njezini roditelji, Paulovi djed i baka, koje je dotad smatrao ocem i majkom, umrli puno ranije. Paul Nurse se odmah javio ujacima, koje je dotad smatrao starijom braćom, ali i oni su bili šokirani jer nisu ništa znali o obiteljskoj tajni.

 

Paul Nurse zatim se vratio u djetinjstvo. Rođen je 1949. godine u Norwichu, a odrastao u Alpertonu, u sjeverozapadnom Londonu, u skromnoj radničkoj obitelji. Njegov „otac” bio je mehaničar u tvornici Heinz, a „majka” spremačica. Još kao dječak bio je svjestan da su njegovi roditelji stariji od roditelja njegovih vršnjaka, a njegova braća i sestra mnogo stariji od njega. Njegova „sestra” Miriam udala se 1951. godine i rodila troje djece. No, svaki je tjedan posjećivala svoje roditelje i malog bracu Paula.

 

Za razliku od ostalih u obitelji Nurse koji su školu napustili već s 15 godina, Paul je od djetinjstva bio zaljubljenik u znanost i odličan učenik. Prvi je u obitelji stekao fakultetsku diplomu, a nakon doktorata iz biologije izgradio je uspješnu znanstvenu karijeru.

 

Kraljica Elizabeta II. 1999. godine odlikovala ga je viteškom titulom sir, a 2001. godine dobio je, s Timom Huntom i Lelandom Hartwellom, Nobelovu nagradu za medicinu za otkriće ključnih regulatora staničnog ciklusa. Kada mu je uručeno ti veliko priznanje, Nurse se u svom govoru s mnogo ljubavi i topline osvrnuo na svoju skromnu radničku obitelj koja mu je pružila sve kako bi stekao fakultetsku diplomu.

 

Spoznaja da je njegova starija sestra bila mu majka, potakla je Nursea da traga za svojim korijenima. Obratio se za pomoć 11 godina starijoj rođakinji koja je živjela u njegovom rodnom gradu Norwichu. - Rekla mi je kako je moja majka Miriam zatrudnjela sa 17 godina te su je poslali rođacima u Norwich nekoliko mjeseci prije moga rođenja. Zatim je i moja baka došla u Norwich i kad sam rođen, preuzela me je kao svoje četvrto dijete. Baka i djed su željeli zaštititi svoju kćerku, odnosno moju majku od sramote – ispričao je Nurse. Miriam svome suprugu nikada nije rekla istinu o Paulu, a bolovala je od multiple skleroze te umrla u dobi od 70 godina. - Kada je umrla, uz njezin su krevet bile slike četiri mališana: njezino troje djece i ja – rekao je Nurse.

 

Nakon povratka iz SAD-a, Paul Nurse postao je predsjednik Royal Society, britanske akademije znanosti, a zatim osnivač i direktor Instituta Francis Crick na čijem ulazu piše natpis "Gdje otkrića mijenjaju živote". Od trenutka kada je spoznao istinu o svom porijeklu, Paul Nurse počeo je potragu za svojim biološkim ocem.

 

Imao je nekoliko teorija o tome tko bi on mogao biti. Prvo je mislio da je njegov otac bio student ili neki muškarac na početku svoje akademske karijere koji se „spetljao” s njegovom majkom, a zatim je pustio da riješi problem neželjenog djeteta. Potom je bio uvjeren da mu je otac neki od američkih vojnika koji su krajem 1940-ih boravili u Velikoj Britaniji. Prema pričama koje sam čula od njegovih prijatelja, u nekoliko navrata bio je gotovo uvjeren da je našao svoga oca, ali se nakon DNK analize pokazalo da je bio u zabludi. Obeshrabren neuspješnim pokušajima digao je ruke od potrage za biološkim ocem.

 

Prekretnica se dogodila u ljeto prošle godine kad se obilježavala 70. obljetnica otkrića strukture DNK. Tom prigodom u znanstvenoj emisiji BBC-a The Infinite Monkey Cage gostovali su, među ostalima, Paul Nurse i Turi King, kanadsko-britanska genetičarka i genealoginja koja je radila na identifikaciji DNK engleskog kralja Richarda III. Turi King je tada predložila Nurseu pomoć u potrazi za njegovim biološkim ocem. Nekoliko dana kasnije, dok je Nurse boravio u Hirošimi na znanstvenoj konferenciji, Turi King mu je e-mailom priopćila da misli da je pronašla njegovog oca i njegovu polubraću i polusestre. Kako bi bila posve sigurna, Turi King pisala je jednom od Paulove moguće polubraće i pitala bi li pristao na genetski test. Nakon 18 godina potrage, Paul Nurse je saznao tko mu je biološki otac.

 

- Bio sam u svojoj malenoj hotelskoj sobi u Hirošimi gdje se moj svijet mijenjao. Dobio sam šestero novih polubraće i polusestara – ispričao je Nurse. Ispostavilo se da je njegov biološki otac živio u blizini obitelji Nurse u Alpertonu, a regrutiran je i poslan u Egipat nakon Drugog svjetskog rata. Nurse smatra da je njegovu majku Miriam upoznao 1948. godine dok je bio na dopustu u Londonu. U svakom slučaju, nakon demobilizacije i povratka iz Egipta, Paulov otac bio je vozač autobusa u Londonu, a potom vozač kamiona na dugim linijama. Ženio se dva puta i imao šestero djece. - Neobično je što je moj otac prolazio pokraj stanice blizu moje kuće gdje sam kao dijete čekao autobus. Nisam bio svjestan da sam išao u istu osnovnu školu kao i moja polusestra – rekao je Nurse.

 

Njegov biološki otac umro je 2017. godine, no Paul Nurse je u kontaktu sa svojom novom polubraćom i polusestrama. Ima fotografije svog oca i spoznao je kako su slični i izgledom i držanjem. Na jednoj fotografiji njegov otac sjedi zamišljen, bradu je podbočio rukom, a ispred njega je čaša crnog vina. - Takav sam i ja – kaže Nurse. Od svoje nedavno nađene polubraće i polusestara, saznao je i da je njegov otac, iako bez formalnog obrazovanja, bio radoznao čovjek koji je strastveno čitao. - Ne znam je li moj otac ikada saznao da postojim. Nakon što je demobiliziran, možda je vidio kako moja baka gura dječja kolica u okolici, pretvarajući se da je majka – rekao je Nurse.

 

Nakon što je u 75. godini nakon gotovo 18 godina otkrio svoju obiteljsku i genetsku tajnu, Nurse bi volio saznati je li veza njegovih roditelja bila samo za jednu noć ili je trajala neko vrijeme. No, tu su tajnu oboje ponijeli u grob, piše Jutarnji list.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook