VIDEO/ svi njeni muškarci su se ubili

Godinama mu je bila ljubavnica i nadala se da će se on razvesti: Kada je to dočekala, zabola mu je nož u leđa...

Lifestyle23.03.24, 20:19h

Godinama mu je bila ljubavnica i nadala se da će se on razvesti: Kada je to dočekala, zabola mu je nož u leđa...
Izvinite, život je za mene postao nepodnošljiv, napisala je Dalida u oproštajnom pismu

 

 

 


Dalida (Jolanda Điljoti) je odrasla u Egiptu u imućnoj imigrantskoj porodici. Njen život se drastično mijenja kada pobjeđuje na izboru za Mis Egipta. Tada je imala 19 godina i novostečenu slavu je iskoristila za pokretanje pjevačke karijere. Postigla je ogroman uspjeh s pjesmom "Bambino".


U toku svoje tridesetogodinje karijere, Dalida je postala ogromna internacionalna zvijezda. Njen glamurozni život i tragična smrt 1987. godine od Dalide su stvorili kultnu figuru za novije generacije koje nisu bile u mogućnosti da prate ovu divu pedesetih godina kada je bila na vrhuncu slave.


Rođena kao Jolanda Điljoti, Dalida je odrastala u sretnoj porodici. Kao desetomjesečna beba dobija jaku infekciju očiju koja joj uništava vid. Do svoje 8 godine veće je imala dvije operacije i nosila je naočare. Zbog toga je imala ozbiljne komplekse, pa je sa 13 godina odlučila da bi radije da svijet vidi kao mrlju nego da joj naočare kvare izgled i prestaje da ih nosi.


Kako je odrastala Jolanda se pretvarala u divnog labuda. Nije željela da joj život prođe u sekretarskim poslovima (roditelji su joj planirali tu karijeru), te počinje da radi kao model u modnoj kući Dona, piše Stil.rs.

 

dalida-bambino-jolanda-djiloti


Uskoro se prijavljuje na izbor za Mis Egipta i pobjeđuje što joj otvara vrata svih filmskih studija u Egiptu. Međutim, Dalidu primjećuje francuski reditelj Mark de Gastine i mlada diva putuje za Pariz u potrazi za slavom.


No njen život u prijestolnici Francuske bio je daleko od glamuroznog. Zbog manjka novca, Dalida je bila usamljena i izolovana. Zbog toga odlučuje da uzme časove pjevanja. Uskoro počinje da pjeva po klubovima, a nedugo potom njen talenta postaje znatno primijećen.


Prvi singl "Madona" Dalida je snimila 1955. godine. Pjesma je prošla više nego dobro, međutim njen drugi singl "Bambino" postao je planetarno popularan stvorivši od Dalide divu za sva vremena.

 


U to vrijeme Dalida ulijeće u strasnu vezu sa svojim menadžerom Lucienom Morisom koji je u to vrijeme bio oženjen.


Tokom narednih godina Dalida ima nekoliko veoma uspješnih turneja, osvaja nagrade, niže uspjehe. Njena slava prelazi granice Francuske...


Nakon velikog uspjeha, Dalida odlazi u Egipat i tamo biva dočekana kao kraljica. Ondašnja štampa joj dodjeljuje laskavu titulu "Glas vijeka". Poslije velikog uspjeha u domovini, diva se vraća u Fancusku gdje nastavlja svoju aferu sa menadžerom. Dalida već gubi strpljenje, jer Lucien nikako da se razvede od svoje žene. Međutim, do braka će ipak doći aprila 1961. godine.


Cijela njena porodica je doputovala iz Egipta kako bi prisustvovala vjenčanju. Nakon samo par mjeseci od vjenčanja, Dalida odlazi u Kan kako bi nastupala i tamo upoznaje Žana Sobjeskog, u kojeg se ludo zaljubljuje. Ta zaljubljenost dovodi u krizu Dalidin brak. Iako je mnogo dugovala Morisu za svoj uspjeh, Dalida ipak odlučuje da karijeru i život nastavi bez njega.

 


Dok ljubav cvjeta sa Žanom, pjevačica ne zaboravlja na svoju karijeru koja nevjerovatnom brzinom doseže sve veće visine.


U tom periodu Dalida kupuje veleljepnu vilu Sakre ker koja ima predivan pogled na Pariz. Bajkovita vila postaće njeno utočište do kraja života.


Samo par dana pred useljenje u novu vilu, Dalida raskida vezu sa Žanom iako nije bilo nikakvih prepreka njihovoj ljubavi. Pjevačica je ranije dobila razvod braka od Morisa (koji kasnije izvršava samoubistvo).


Pjevačica se odlučuje na radikalnu promjenu imidža. Od rasne crnke postaje bombastična plavuša. Novu frizuru prati i novi muzički pravac, o čemu dalje možete čitati ovdje

 

dalida-paroles


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook