KOLAPS KLIME

Naučnik i klimatolog: 'Da znaš ono što ja znam, i ti bi se (u)plašio!' Šta se dešava sa našim svijetom?!

Lifestyle11.03.24, 19:15h

Naučnik i klimatolog: 'Da znaš ono što ja znam, i ti bi se (u)plašio!' Šta se dešava sa našim svijetom?!
Ako vas kolaps naše nekada stabilne klime ne užasava, onda to ne razumijete u potpunosti

 


 

"Ono što se dešava sa našim svijetom me plaši, ali ako viknem ovu brutalnu i neuljepšanu istinu s krovova, hoće li vas to zaista motivirati da se borite za planetu i budućnost naše djece? Hoćete li utrnuti kao zec u farovima, uvjeren da je sve izgubljeno", pita se profesor i klimatolog Bill McGuire u komentaru za CNN.


“Plašite li se klimatskih promjena? Brinete li kakav svijet ostavljamo svojoj djeci i unucima? Naučni pisac i autor knjige ‘Nenaseljiva zemlja’ David Wallace-Wells rekao je: ‘Bez obzira koliko ste dobro informisani, definitivno niste dovoljno zabrinuti'”. Ja ću se još jače izraziti.


Ako vas kolaps naše nekada stabilne klime ne užasava, onda to ne razumijete u potpunosti. Realnost je da se, koliko znamo i u prirodnom toku događaja, naš svijet – u cijeloj svojoj historiji – nije zagrijavao tako brzo kao što se dešava sada. Nivoi stakleničkih plinova u atmosferi također nikada nisu tako naglo porasli.


Razmislite o tome na trenutak. U našem životu doživljavamo epizodu zagrijavanja koja je vjerovatno jedinstvena u posljednjih 4,6 milijardi godina”, piše u kolumni Bill McGuire, profesor emeritus geofizike i klimatskih opasnosti na Univerzitetskom koledžu u Londonu i autor knjige “Hothouse Earth: An Inhabitant's Guide”, prenosi N1


I nastavlja…


“Dok oni od nas koji se bave naukom o klimi znaju pravu sliku i razumiju implikacije za naš svijet, većina drugih ne zna. I to je problem – veliki. Na kraju krajeva, ne možemo djelovati efikasno u rješavanju krize ako ne znamo njenu dubinu i razmjere.


Ono što se dešava sa našim svijetom me plaši, ali ako ću uzvikivati ​​ovu brutalnu i neuljepšanu istinu s krovova, hoće li vas to zaista motivirati da se borite za planetu i budućnost naše djece? Hoćeš li utrnuti kao zec na farovima, uvjeren da je sve izgubljeno. Ovo je apsolutno najvažnije pitanje.


S obzirom da političari i korporacije nisu u stanju ili nisu voljni djelovati dovoljno brzo kako bi suzbili emisije kao što znanost zahtijeva, mi, naučnici o klimi, nemamo drugog izbora nego da pokušamo natjerati javnost da prisili – putem glasačke kutije i izbora potrošača – potrebne promjene, pomoću kojih bi se obuzdale globalno zagrijavanje.


Ali da li će biti dovoljno da se to ispriča kao da je bez uljepšavanja, ili bi teret istine bio pretežak?”


McGuire navodi kako je velika psihološka studija, koja je 2021. objavljena u naučnom časopisu Lancet Planetary Health, pokazala da većina mladih ljudi između 16 i 25 godina u deset zemalja svijeta umjereno do izuzetno zabrinuta zbog klimatskih promjena, ali se više od polovine osjeća nemoćno da preduzme akciju.


“Na osnovu toga, činilo bi se razumnim tvrditi da slikanje još gore slike situacije od one koja se trenutno slika ne bi pomoglo. Ali ako je to slučaj, znači li to da ne bismo trebali ljudima dati sve činjenice ako su previše zastrašujući? Sigurno ne“, navodi McGuire


“Ne radi se zapravo o plašenju ili neplašenju ljudi, već o informisanju. Kao klimatski naučnik, dužan sam da vam kažem šta se dešava sa našim svoketom, da li će to izazvati strah ili ne.
Ako to ne učinite, javnost će ostati nesvjesna pravih razmjera klimatske vanredne situacije, što zauzvrat može samo omesti njihovo učešće i djelovanje."


Nastavak teksta možete čitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook