Vidljivost medija na društvenim mrežama

Predstavljena forma za prijavljivanje kršenja slobode medija na platformama društvenih mreža

Mediji10.03.24, 11:12h

Predstavljena forma za prijavljivanje kršenja slobode medija na platformama društvenih mreža
Novinarski tekstovi nerijetko se označavaju kao dezinformacije i tako se uklanjaju ili im se smanjuje posjećenost na društvenih mreža, dok, s druge strane, isti ne krše nijednu od odredaba Kodeksa za štampane i online medije BiH

 

 

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini u subotu je u Trebinju urednicima i novinarima lokalnih medija predstavilo formu za prijavljivanje kršenja slobode medija na platformama društvenih mreža.

 

Novinarski tekstovi nerijetko se označavaju kao dezinformacije i tako se uklanjaju ili im se smanjuje posjećenost na društvenih mreža, dok, s druge strane, isti ne krše nijednu od odredaba Kodeksa za štampane i online medije BiH. Ovo sve za posljedicu ima negativan utjecaj na vidljivost medija na društvenim mrežama i direktno na njihove prihode, navode  iz Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini. 

 

Forma će služiti za prijavljivanje slučajeva za koje urednici i novinari smatraju da predstavljaju kršenje slobode medija, jer je njihov sadržaj neopravdano označen kao dezinformacija ili je uklonjen ili je na bilo koji drugi način oštećen od strane društvenih mreža. Vijeće za štampu i online medije u BiH će zaprimljene prigovore proslijeđivati na razmatranje članovima Žalbene komisije kako bi ona donijela odluku da li je ili ne prekršen Kodeks za štampane i online medije BiH. Forma je dostupna na stranici Vijeća za štampu i online medije u BiH na ovom linku

 

Forma je nastala u okviru projekta „Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Evropi: podrška novinarstvu kao javnom dobru“ koji finansira UNESCO/EU.

 

Vijeće je ranije formu predstavilo urednicima/cama i novinarima/kama medija u Banja Luci, a u narednom periodu su planirani i susreti sa urednicima i novinarima medija iz Sarajeva, Mostara, Stoca i Tuzle, navodi se u saopćenju. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook